Ольга Піщанська для POLITICO: Війна прискорила реформи та зробила їх нагальними

Опубліковано 15 серпня 2022 року о 11:04

На якому етапі зараз перебуває конкуренційна реформа в Україні та що вона передбачає, особливості роботи Антимонопольного комітету в умовах воєнного стану, поточні виклики та підтримка міжнародних партнерів. Про це для європейської аудиторії видання POLITICO розповіла голова АМКУ Ольга Піщанська. Інтерв’ю днями опубліковано у дайджесті видання - «Fair Play».

Ольга Піщанська у розмові з журналістом POLITICO П’єтро Ломбарді зазначила, що повномасштабне вторгнення росії не зупинило, а навпаки - прискорило євроінтеграційні процеси в Україні. Зокрема, законодавчі норми, необхідні для першого етапу конкуренційної реформи, планується ухвалити до кінця року та уже розпочато роботу над другим етапом.

Голова Комітету пояснила виданню, що перший етап реформи українського антимонопольного законодавства включатиме, зокрема, вдосконалення процесу виконання рішень АМКУ, запровадження процедури врегулювання, вдосконалення механізму звільнення від відповідальності у відповідності з європейськими стандартами. Також новий закон (ред. - № 5431), за її словами, оновить правила, що регулюють проведення перевірок суб’єктів господарювання. Другий пакет реформ, в першу чергу, стосуватиметься впровадження заходів пов’язаних із посиленням незалежності відомства: призначення державних уповноважених та голови АМКУ, тривалість їхніх повноважень. Також планується вирішити найбільш чутливе питання - перевірки об’єктів приватної власності та інших приміщень, що належать фізичним особам.

«Це питання під час обговорення першого етапу реформи викликало занепокоєння та навіть спротив. Воно є дуже чутливим в Україні й тут потрібні ширші дебати, із залученням громадянського суспільства та міжнародних партнерів» - зазначила голова АМКУ.

Велику частину інтерв’ю було присвячено особливостям роботи Комітету в умовах воєнного стану. Ольга Піщанська зазначила, що відновлення повноцінної роботи органу було першочерговим завданням, адже за нинішніх обставин ринки швидко змінюються і зростають ризики недобросовісної поведінки окремих гравців. АМКУ щодо окремих фактів вже розпочав справи та дослідження.  

Також Ольга Піщанська наголосила, що співпраця з ЄС та європейськими експертами відіграє важливу роль у поточній роботі АМКУ та  реформуванні правил конкуренції в Україні.

«Готовність Європейського союзу продовжувати співпрацю з АМКУ була ключовою для нас… Важливим сигналом. Можливо, до війни ми були трохи повільними на шляху до євроінтеграції, але з лютого все пришвидшилося. Європейська мрія допомогла АМКУ продовжити роботу, незважаючи на війну», - сказала голова Комітету. 


Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux