Від початку року порушники сплатили 185 млн грн штрафів, накладено Комітетом – 165 млн. Голова АМКУ - в інтерв’ю «Телеграфу»

Опубліковано 02 серпня 2023 року о 13:02

За січень-червень 2023 року Антимонопольний комітет України наклав на порушників антимонопольного законодавства штрафів на нагальну суму у 165 млн грн, водночас за цей же період відповідачами було сплачено до бюджету 185 млн грн. Про це голова АМКУ Ольга Піщанська розповіла у другій частині інтерв’ю виданню «Телеграф».

«Сума, яку сплачуватиме відповідач як штраф, залежить від складності порушення і того, чи співпрацював він з Комітетом під час розслідування. Сам штраф вираховують з розміру його доходу за рік, що передував року винесення комітетом рішення. Окремі штрафи, які 2023-го накладав комітет, є меншими, порівняно з роками до початку широкомасштабного вторгнення, оскільки 2022 року у багатьох компаній зменшилися доходи» - звернула увагу голова Комітету.

Серед найпоширеніших зловживань Ольга Піщанська виокремила змови на публічних закупівлях. За її словами, за поточні півроку Комітетом вже винесено 100 рішень, у рамках яких встановлено 413 порушень. Найчастіше, зазначила голова Комітету, зловживання фіксуються у сфері будівництва та житлово-комунального господарства.

Щодо загальної ділової активності в Україні, Ольга Піщанська зазначила, що цього року ситуація стала кращою, аніж у минулому, водночас «рано говорити про поновлення ринку… бізнесу треба допомагати відновлюватися». Зокрема, навела приклад голова Комітету, за перше півріччя 2023-го до АМКУ надійшло 237 заяв на концентрацію. Це майже вдвічі більше, аніж у першому півріччі 2022 року, але вдвічі менше, аніж 2021 року (за такий же період було 485 заяв).

Також, обговорюючи з журналістами заплановану на найближчий час реформу конкурентного законодавства, голова Комітету прокоментувала етапи, заплановані після ухвалення законопроекту №5431:

«Згідно з міжнародними зобов’язаннями, Україна також має посилити інституційну спроможність і забезпечити незалежність Комітету, переглянути процедуру обрання і звільнення голови Антимонопольного комітету, державних уповноважених. Виконати цю частину зобов’язань, думаю, буде не просто, тому що вона — політична. Тобто технічно її виписати не складно, але вона буде складною в плані узгодження. Очікуємо баталії з цього приводу», - висловила думку Ольга Піщанська.

Відповідаючи наприкінці інтерв’ю на запитання про шляхи врегулювання проблем зі своєчасною оплатою постачальникам торговельних мереж, голова Комітету зазначила, що українське законодавство має бути максимально наближене до директиви ЄП 2019/633 від 17 квітня 2019 року "Про недобросовісну торгову практику між підприємствами у сфері сільського господарства та продовольства".

«Нам відомо, що у Верховній Раді на розгляді перебувають декілька законопроєктів саме щодо встановлення правил і порядків на цьому ринку. Прийняти відповідний закон – єдино правильний шлях, на нашу думку, щоб владнати цей конфлікт… Не потрібно винаходити заново те, що у світі уже давно і добре працює», – висловила думку голова АМКУ.

Про першу частину інтерв’ю Ольги Піщанської виданню «Телеграф» йдеться за посиланням.

Також нагадаємо, 25 липня 2023 року Комітет Верховної Ради України з питань економічного розвитку на засіданні розглянув звіт Антимонопольного комітету України за 2022 рік та заслухав звіт Рахункової палати про результати аналізу згаданого звіту АМКУ в частині, що впливає на виконання державного бюджету України. Згідно з підтвердженими Рахунковою палатою даними, розмір економічного ефекту від роботи АМКУ у 2022 році склав 5,27 млрд грн.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux