ОЕСР презентував першу частину дослідження українського ринку електроенергетики

Опубліковано 16 серпня 2022 року о 16:45

Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) презентувала проєкт першої частини дослідження ринку електроенергетики в Україні, що стартувало у 2021 році. У презентації 16 серпня взяли участь представники Антимонопольного комітету України, Міністерства енергетики, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг та інших органів.

Глобальна мета дослідження – допомога Україні у процесі вдосконалення ринку електроенергетики, підготовка рекомендацій щодо усунення проблем, що гальмують його розвиток. В рамках дослідження фахівці ОЕСР здійснили загальний огляд сектора електроенергетики, проаналізували його нормативно-правову базу та дали оцінку стану конкуренції на ньому. Перша частина дослідження здебільшого описує ситуацію на енергоринках до широкомасштабного російського вторгнення.

Водночас після запровадження воєнного стану в Україні команда експертів, яка готує звіт, стикнулася з певними труднощами, через запроваджені українською владою безпекові інформаційні обмеження. 

Голова Антимонопольного комітету Ольга Піщанська подякувала партнерам з ОЕСР за підготовку якісного документу, зазначивши, що Комітет й надалі сприятиме дослідженню, а також надасть свої побажання та доповнення до першої частини.   

«Ми вважаємо цей звіт корисним. Особливо, якщо у підсумку ми спільними зусиллями віднайдемо найбільш ефективні інструменти, що посилять конкуренцію на українському ринку енергетики. З початком великої війни ми маємо враховувати не лише заплановані раніше зміни, а й ті, що відбуваються зараз, у реальному часі. Адже наш енергетичний сектор зазнає втрат внаслідок бойових дій, пошкоджено велику частину інфраструктури», - наголосила голова АМКУ.

Ольга Піщанська висловила сподівання, що у другій частині дослідження буде також проаналізовано ймовірні ефекти інтеграції української енергетичної системи до ENTSO-E, враховано обставини, спричинені війною, спрогнозовано їхні наслідки та надано рекомендації щодо подолання цих викликів. Решта учасників заходу з боку української команди також висловили готовність допомогти команді ОЕСР у підготовці звіту.

Нагадаємо, проект «Дослідження ОЕСР ринку електроенергетики в Україні» проводитиметься Секретаріатом ОЕСР у співпраці з українськими органами влади, галузевими об'єднаннями та асоціаціями споживачів. За попереднім планом підсумкова презентація результатів дослідження відбудеться навесні  2023 року. 

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux