Профільний комітет ВРУ розглянув звіт АМКУ за 2022 рік та звіт Рахункової палати за результатами його аналізу

Опубліковано 26 липня 2023 року о 08:45

Комітет Верховної Ради України з питань економічного розвитку на засіданні 25 липня розглянув звіт Антимонопольного комітету України за 2022 рік та заслухав звіт Рахункової палати про результати аналізу згаданого звіту АМКУ в частині, що впливає на виконання державного бюджету України.

Під час обговорення голова Комітету Ольга Піщанська зазначила, що з огляду на наслідки повномасштабного вторгнення росії, деякі з кількісних показників Звіту за 2022 рік є нижчими, ніж 2021 році. Водночас якісні показники роботи залишилися на високому рівні.

«Наприклад, у 2022 році Комітетом було прийнято 280 рішень. Для порівняння – у 2021 році їх було 546. Також було припинено 611 порушень (у 2021-му їх було 1 675). Водночас економічний ефект, який є одним з основних показників роботи АМКУ, у 2022 році склав 5,27 млрд грн, в той час, як у 2021 році ця цифра є меншою - 5,19 млрд грн», – зазначила Ольга Піщанська.

Також вона наголосила, що у 2022 році утримання АМКУ не було фінансово обтяжливим для державного бюджету:

«Антимонопольним комітетом у 2022 році було забезпечено надходження до бюджету штрафів та пені у розмірі 330,6 млн грн. Таким чином уже кілька років поспіль АМКУ забезпечує погашення видатків, які держава спрямовує на його діяльність», – додала очільниця Комітету. 

Ольга Піщанська детально розповіла про найбільш вагомі рішення Комітету за минулий рік та відповіла на запитання народних депутатів. Зокрема, останні цікавилися ситуацією на енергетичних ринках та впливом урізання фінансування АМКУ на якість роботи. Ольга Піщанська запевнила, що на якості роботи відомства урізання видатків не відобразилося.

Представник Рахункової палати Ігор Герасимук зі свого боку повідомив, що Рахункова палата розглянула Звіт АМКУ та визнала, що у ньому в цілому об’єктивно та достовірно висвітлено інформацію про результати діяльності Комітету.

За підсумками розгляду цих питань порядку денного профільним Комітетом ВРУ було ухвалено рішення рекомендувати Верховній Раді розглянути Звіт Антимонопольного комітету України за 2022 рік та взяти його до відома.

Нагадаємо, з повною версією Звіту АМКУ за 2022 рік можна ознайомитися за посиланням

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux