Змови та звільнення від відповідальності. Працівники АМКУ пройшли навчання у Німеччині

Опубліковано 11 липня 2022 року о 17:41

Процедура leniency як ефективний інструмент протидії картелям,  зловживання на ринку пасажирських перевезень залізничним транспортом, практика приватних позовів, а також особливості проведення досліджень та збирання доказів. Дослідити ці та низку інших питань мали можливість працівники Антимонопольного комітету України завдяки тижневому навчальному семінару у Конкурентному відомстві Німеччини (м. Бонн),   організованому проєктом ЄС Twinning.



До навчання долучилися працівники Юридичного департаменту, Департаменту досліджень і розслідувань ринків ПЕК та ЖКГ, Департаменту досліджень і розслідувань ринків невиробничої сфери та Департаменту досліджень і розслідувань ринків виробничої сфери, фармацевтики та рітейлу. 

За результатами навчання заступниця директора Юридичного департаменту Алла Максименко відзначила, що найбільшу цікавість викликали саме практичні напрацювання німецьких колег щодо реалізації процедури leniency (звільнення від відповідальності за антиконкурентні узгоджені дії, якщо один з учасників змови добровільно надає докази її існування). Для України це питання особливо актуальне в рамках реалізації першого етапу реформи конкуренційного законодавства, яка передбачає вдосконалення цього інструменту:

«Більшість справ в Конкурентному відомстві Німеччини розслідуються з використанням інструменту leniency. Це дає можливість нашим колегам значно прискорити час розслідувань, гарантувати їх успішність та економити ресурси відомства. Реалізація цієї процедури також тісно пов’язана з проведенням перевірок. Після отримання заяви відомство проводить їх практично миттєво, одночасно надаючи суб’єктам інформацію про такий інструмент зізнання у порушенні як leniency».

Також учасники тренінгу дослідили процедуру settlement (послаблення відповідальності за порушення у  випадку добровільного зізнання – її втілення теж передбачено в рамках першого етапу реформи), інтерв’ю (в Україні - опитування) та функціонування системи анонімних звернень. Зауважимо, що в АМКУ наразі завершується робота з вдосконалення механізму анонімних звернень і його найближчим часом буде представлено громадськості.

Обмін досвідом щодо практики розслідування змов є важливим для Комітету в контексті реалізації реформи антимонопольного законодавства та євроінтеграції. Основоположний у цій сфері законопроєкт №5431 рекомендований до розгляду в другому читанні. Також в роботі – підзаконні, які мають регламентувати, зокрема, й майбутнє застосування АМКУ інструментів leniency та settlement під час розслідувань.  

 

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux