Парламентський Комітет з питань економічного розвитку рекомендував Верховній Раді ухвалити законопроєкт № 5431

Опубліковано 04 лютого 2022 року о 16:28

4 лютого Комітет Верховної Ради з питань економічного розвитку рекомендував Верховній Раді України прийняти проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення діяльності Антимонопольного комітету України» (№ 5431) у другому читанні та в цілому з техніко-юридичним доопрацюванням. «За» висловилися 8 членів парламентського комітету. У засіданні парламентського комітету взяли участь також голова АМКУ Ольга Піщанська та заступниця голови АМКУ - державна уповноважена Анжеліка Коноплянко.

Перед голосуванням Комітет розглянув та ухвалив поправки до законопроєкту №5431 до другого читання. Щодо основних змін: виключили положення про можливі перевірки у місцях проживання та володіннях фізичних осіб за рішенням суду; затвердили поправки щодо посилення контролю за концентраціями та уточнили частину, що стосувалася можливості опломбування приміщень під час перевірки підприємства. Також погодили надання права АМКУ видавати накази про примусове виконання рішень.

«Те, що рішення АМКУ будуть виконавчим документом, означає, що Антимонопольному комітету не потрібно буде додатково звертатися до суду для стягнення штрафу після того, як всі оскарження по самому рішенню вже пройшли. Це дуже важливо, оскільки різниця між нарахованими і сплаченими штрафами значна. У 2021-му було сплачено лише 7% нарахованих Комітетом штрафів», – пояснила авторка законопроєкту, заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Роксолана Підласа.

Під час обговорення голова Антимонопольного комітету України Ольга Піщанська подякувала депутатам за роботу та попросила підтримати цей законопроєкт:

«Я щиро вдячна усім депутатам - членам комітету і решті депутатів, які подавали свої поправки до цього документу за їхній внесок. Ці зміни покращать не лише роботу Антимонопольного комітету, а й значно вплинуть на посилення конкуренції та всю економіку України. Це перший етап реформи. Ми вважаємо його надважливим для суспільства і держави», – зазначила Ольга Піщанська.

Нагадаємо, законопроєкт №5431 дає старт першому етапу конкурентної реформи в Україні та створений на виконання зобов’язань, які наша держава взяла на себе відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС. Документ напрацювали народні депутати за підтримки європейських партнерів. Він має наблизити українське законодавство про конкуренцію до законів ЄС.

Також у меморандумі з Міжнародним валютним фондом Україна зобов’язалася посилити Антимонопольний комітет України відповідно до передових міжнародних практик та прийняти закон, який забезпечить фінансову та операційну незалежність Комітету, посилить його прозорість та повноваження.

Законопроєкт №5431 несе наступні зміни:

  • зменшує  адміністративний тиск на бізнес та унеможливлює необґрунтовані перевірки;
  • унеможливлює уникнення порушниками відповідальності шляхом банкрутства чи перереєстрації компаній;
  • вдосконалює процес контролю за концентраціями;
  • дає змогу учасникам змови викрити її перед Антимонопольним комітетом;
  • запроваджує процедуру врегулювання у справах у відповідь на визнання порушення та ін.

Далі законопроєкт №5431 буде внесений на друге читання у сесійну залу парламенту.

Нагадаємо, парламент 13 липня 2021 року підтримав у першому читанні Проєкт Закону №5431. Свої пропозиції та зауваження до другого читання законопроєкту подавали народні депутати, бізнес-асоціації, зокрема ЄБА та AmCham та Антимонопольний комітет.


Оберіть зручний ЗАСТОСУНОК - дізнавайтеся НОВИНИ першими

Facebook / Telegram / Instagram / Twitter


Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux