У Парижі стартував Червневий тиждень конкуренції ОЕСР

Опубліковано 13 червня 2023 року о 15:03

Інструменти для оцінки конкурентного нейтралітету, оцінка конкуренційними органами своєї роботи та адвокатуюча роль комунікацій. Про ці та низку інших питань говорили 12 червня учасники засідання Робочої групи № 2 Комітету з конкуренції Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), що відбувся в рамках Червневого тижня конкуренції в Парижі. Антимонопольний комітет України на заході представили державний уповноважений АМКУ Сергій Шершун, заступниця директора Департаменту досліджень і розслідувань ринків невиробничої сфери Юлія Король та начальник Відділу європейської інтеграції та міжнародного співробітництва Мілан Шафар.

Коментуючи внесок української делегації щодо комунікацій та оцінки втручань, голова Робочої групи з питань конкуренції та регулювання Комітету з питань конкуренції ОЕСР Альберто Хаймлер відзначив значні зусилля АМКУ щодо акцентуванні на ключових справах. Також головуючий звернув увагу на питання публічних закупівель в умовах війни, оскільки більшість країн не мають схожого досвіду.

«Я припускаю, що у військовій економіці сам факт можливості доставки товару до замовника може стати важливішим за дотримання правил. З одного боку, змови на торгах мають бути заборонені, але з іншого боку - усі мають бути забезпечені необхідними товарами. Цікаво, як Антимонопольний комітет знаходить баланс у цьому питанні», – зазначив Альберто Хаймлер.

Зі свого боку державний уповноважений Сергій Шершун підкреслив, що оскільки ресурси країни під час війни є особливо обмеженими, для Комітету ключовим є питання ефективного виявлення та припинення порушень у вигляді змов на торгах.

«На початку війни українське законодавство містило багато винятків з правил публічних закупівель, бюджетні установи могли купувати необхідне «напряму». Такі закупівлі були швидшими, що було важливим для того періоду, проте - без змагального процесу між учасниками торгів. Наразі позитивним є те, що конкуренцію в сферу публічних закупівель повернуто, а перелік винятків став обмеженим. Наша мета - щоб ніхто з учасників торгів не отримав неправомірної вигоди від воєнного часу», – розповів колегам державний уповноважений.

Сергій Шершун також відзначив збільшення рівня уваги усіх стейкхолдерів до рішень Комітету. Зокрема, державний уповноважений вказав на важливу роль медіа у здійсненні громадського контролю за дотриманням бізнесом та органами влади конкурентного законодавства.

«Особливо корисними для нас є презентації щодо нових економічних методів в конкуренції. Наприклад, конкурентними відомствами застосовуються рандомні контрольовані випробування, що проводяться у реальних умовах і їх результати є найбільш точними та надійними для подальшого формування висновків щодо наявного стану конкуренції, зокрема на цифрових ринках. Такі конференції безумовно сприяють професійному зростанню та знайомству з іншими поглядами й проблематикою», - прокоментувала результати першого дня заходу заступниця директора Департаменту досліджень і розслідувань ринків невиробничої сфери Юлія Король. 

Окрім дискусій щодо правозастосування та практики, на полях Червневого тижня конкуренції в Парижі українська делегація провела робочі зустрічі з головою Комітету з конкуренції ОЕСР Фредеріком Женні, керівником підрозділу ОЕСР з питань конкуренції Орі Шварцом та головою Конкурентного відомства Канади Метью Бозвелом.

13 червня українська делегація долучиться до засідання Робочої групи № 3, під час якого, зокрема, розглядатиметься досвід окремих країн щодо змін системи перегляду концентрацій та щодо вдосконалення ефективності leniency. Також заплановано зустріч з учасниками Меморандуму про співробітництво з конкурентними відомствами країн Центральної та Східної Європи, під час якої планується підбити проміжні підсумки спільної роботи.

Нагадаємо, тиждень конкуренції ОЕСР триватиме у Парижі до 16 червня.


Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux