Розпочав роботу новий проект Європейського Союзу щодо регулювання конкуренції та державної допомоги в Україні

Опубліковано 08 вересня 2023 року о 18:01

8 вересня 2023 року відбувся офіційний початок роботи проект «Узгодження правил і практик конкуренції та державної допомоги із законодавством ЄС (COMPASA)». Його мета – сприяти вдосконаленню українського законодавства про конкуренцію та державну допомогу задля приведення його у відповідність до стандартів Європейського Союзу. Проект триватиме три роки та фінансується ЄС.

«Цей новий проект продовжить плідну співпрацю між ЄС та Україною, спрямовану на розбудову надійної системи конкуренції та державної допомоги в Україні, відповідно до практики ЄС. Новий проект залучить досвідчених експертів з питань конкуренції та державної допомоги з ЄС. Це сприятиме подальшому зміцненню конкурентного середовища в Україні, посилить незалежність АМКУ та допоможе Комітету ефективно здійснювати його повноваження щодо захисту бізнесу та споживачів від антиконкурентних практик на ринках», - зазначила Хлоя Алліо, керівник відділу програм допомоги «Економічна співпраця, енергетика, інфраструктура та навколишнє середовище» Представництва ЄС в Україні.

Очікується, зокрема, що діяльність проекту COMPASA допомагатиме Україні виконати Висновок Європейської Комісії щодо готовності до вступу в ЄС у частині, що стосується конкурентного середовища та системи контролю за державною допомогою.

Проект охоплює дві основні сфери діяльності: конкуренція, що включає антимонопольний контроль та контроль за концентраціями та державна допомога, забезпечення надійного контролю за якою сприятиме розвитку економіки України. Крім того проект COMPASA запропонує АМКУ підтримку у сфері діджиталізації та комунікації, що є важливими компонентами реалізації реформ у сучасних умовах.

«Імплементація законодавства ЄС про конкуренцію та державну допомогу є одним із ключових пріоритетів Антимонопольного комітету України. Це одна з умов вступу України до Європейського Союзу та запорука економічного розвитку. Виходячи з цього, Україна сприятиме власній інтеграції в європейський ринок шляхом створення справедливого конкуренційного середовища, яке забезпечуватиме, з одного боку, рівні умови для бізнесу, майбутні інвестиції в країну, а з іншого – ефективне витрачання державних коштів», - зазначила державна уповноважена АМКУ Ольга Нечитайло.

Головним бенефіціаром нового проекту є Антимонопольний комітет України. Водночас проект надаватиме підтримку й іншим інституціям, зокрема, Верховній Раді України, Кабінету Міністрів України (включаючи Урядовий офіс з питань європейської та євроатлантичної інтеграції), а також - органам, що є надавачами державної допомоги.

Також проект сприятиме відкритому та ефективному діалогу органів влади з приватним сектором, бізнес-асоціаціями, юридичними фірмами, університетами та економічними ЗМІ. Їх залучення до процесу реформ є критично важливим компонентом забезпечення прозорості та ефективності запланованих змін.

«Наш проект виходить за рамки надання консультацій. Ми надаватимемо підтримку на місцях, експертні рекомендації та практичні тренінги Антимонопольному комітету України та іншим зацікавленим сторонам», - зазначив керівник проектної групи Штефан Сабау.

Проект COMPASA є прикладом зобов'язань ЄС підтримувати Україну на шляху до повної відповідності правилам і стандартам ЄС, наголосив керівник проекту.

Довідкова інформація: 

Проект "Приведення правил та практики у сфері конкуренції та державної допомоги у відповідність до законодавства ЄС" сприятиме сталому та справедливому відновленню та підвищенню економічної конкурентоспроможності України шляхом посилення та приведення у відповідність до законодавства ЄС системи конкуренції та державної допомоги, що відповідатиме вимогам процесу вступу України до Європейського Союзу. Проект реалізовуватиметься у 2023-2026 роках консорціумом у складі WYG Consulting Ltd. та Румунської ради з питань конкуренції.


Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux