Практика Верховного Суду у спорах пов’язаних із захистом економічної конкуренції. АМКУ оприлюднює черговий огляд

Опубліковано 09 червня 2023 року о 17:32

Антимонопольний комітет України, за результатами супроводження справ у судах у 2022 році, узагальнив практику Верховного Суду у спорах, пов’язаних із захистом економічної конкуренції, у тому числі законодавства про захист від недобросовісної конкуренції.

Юристи Комітету підготували цей Огляд на підставі аналізу правових позицій Верховного Суду, сформованих у справах за участю Комітету та його територіальних відділень.

Інформацію у Огляді-2022, зокрема, розподілено за кваліфікацією справ: про антиконкурентні узгоджені дії, недобросовісну конкуренцію, про порушення пов’язані із запитуванням інформації чи проведенням перевірок, оскарження розпоряджень, рекомендацій або дій органів Комітету.

Також окремі частини Огляду присвячені висновкам ВС щодо дотримання органами Комітету норм процесуального права, дотримання норм процесуального права судами та щодо виконання рішень органів Комітету.

До прикладу, у розділі щодо дотримання органами Комітету норм процесуального права описано висновки ВС, що стосуються, зокрема, колективних заяв, відмов у розгляді справ, участі у справах третіх осіб, перегляду рішень Комітету, обґрунтованості висновків Комітету та ін.

«Новий огляд судової практики певною мірою свідчить і про ефективність роботи фахівців Комітету у напрямку постійного посилення якості підготовки доказової бази у справах та стратегії відстоювання нашої позиції під час судових оскаржень. Згідно зі статистикою Комітету, у період 2016 – 2022 у судовому порядку було скасовано лише 3% від прийнятих рішень Комітету. Це 26 рішень з 852, що оскаржувалися у цей період. Така тенденція є сигналом для усіх учасників ринку, щодо важливості дотримання конкуренційного законодавства», - зазначила голова Антимонопольного комітету Ольга Піщанська.

Це видання є третім оглядом судової практики підготовленим АМКУ. Для зручності воно супроводжується активними гіперпосиланнями на кожне рішення Верховного Суду. Та містить стислий опис суті кожного висновку ВС щодо справ.

З першими двома оглядами судової практики АМКУ можна ознайомитися за цими посиланнями:

Новий Огляд судової практики може бути корисним для дослідження не лише органам державної влади, суб’єктам господарювання та юристам, а й студентству та освітянам.

З повним текстом огляду можна ознайомитися за посиланням.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux