Підписано Меморандум про співробітництво з конкурентними відомствами країн Центральної та Східної Європи

Опубліковано 18 квітня 2023 року о 18:18

18 квітня у Варшаві (Польща) голова Антимонопольного комітету України підписала з колегами з дев’яти конкурентних відомств країн Центральної та Східної Європи Меморандум про регіональне співробітництво. Метою документа є розвиток та зміцнення співробітництва у сфері конкурентного правозастосування та конкурентної політики шляхом створення єдиної платформи для співпраці між відомствами-учасниками. 

Окрім АМКУ свої підписи під документом поставили керівники Ради з питань конкуренції Республіки Молдова, Управління з питань захисту конкуренції Чеської Республіки, Конкурентного відомства Естонської Республіки, Угорського управління з питань конкуренції, Ради з питань конкуренції Латвійської Республіки, Ради з питань конкуренції Литовської Республіки, Управління з питань конкуренції та захисту прав споживачів Республіки Польща, Ради з питань конкуренції Румунії та Антимонопольного відомства Словацької Республіки.

Меморандум є відкритим для приєднання до нього конкурентних відомств як держав-учасниць Європейської конкурентної мережі, так і відомств держав, які не є її учасниками.

Голова АМКУ Ольга Піщанська під час заходу підкреслила, що для України реалізація можливостей цього Меморандуму є важливою з огляду на необхідність прискорення імплементації європейського конкурентного законодавства.

«Наші країни поєднують спільні цінності та прагнення, такі як демократія, економічна свобода та беззаперечне дотримання прав людини. За таких обставин важливо використовувати всі шляхи для розвитку транскордонної співпраці не лише на державному, а й на регіональному та міжвідомчому рівні. Я впевнена, що цей Меморандум стане ефективною платформою, завдяки якій нам вдасться реалізувати важливі проекти різного рівня: від розвитку персоналу, до вирішення глобальних питань у сфері конкуренції», – зазначила Ольга Піщанська.

Очільниця українського антимонопольного відомства також подякувала колегам з Управління з питань конкуренції та захисту прав споживачів Польщі, яка є головуючою країною в рамках Меморандуму у 2023 році, за значний внесок у реалізацію проекту.

Своєю чергою президент Управління з питань конкуренції та захисту прав споживачів Польщі Томаш Хрустни під час церемонії наголосив, що важливо надавати підтримку Україні та Молдові на їхньому шляху до набуття членства у Європейській конкурентній мережі та у ЄС.

Учасники заходу у своїх виступах високо оцінили потенціал та можливості започаткованої ініціативи. Зокрема, керівник конкурентного відомства Литви Шарунас Касераускас висловив очікування, що Меморандум стане ефективним інструментом посилення співпраці, оскільки його підписанти уже мають тривалий досвід співробітництва.

Окрім керівників конкурентних відомств країн-підписантів у заході взяли участь, зокрема, Генеральний директор Генерального директорату з питань конкуренції Європейської Комісії Олів'є Герсент, Керівник відділу конкуренції Директорату з фінансових та підприємницьких питань ОЕСР Орі Шварц, керівниця сектору конкуренції та споживчої політики ЮНКТАД Тереза Морейра.

На 19 квітня заплановано низку круглих столів та дискусій для обговорення пріоритетів роботи в рамках Меморандуму на 2023 та 2024 роки.

Ознайомитися з текстом Меморандуму

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux