Санкції за змови на торгах та співпраця з галузевими регуляторами. АМКУ взяв участь у Глобальному форумі з конкуренції ОЕСР

Опубліковано 05 грудня 2022 року о 09:50

Досвід Антимонопольного комітету України з виявлення антиконкурентних узгоджених дій під час публічних закупівель, про санкції щодо порушників та їх дієвість, а також про налагодження співпраці між конкурентними відомствами та галузевими регуляторами обговорювали під час онлайн-участі у Глобальному форумі з конкуренції Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). Захід цими днями тривав у Парижі. 

Зокрема під час участі у обговоренні сесії, що стосувалася відсторонення учасників торгів та персональної дискваліфікації відповідальних за змови посадових осіб, Сергій Шершун наголосив, що в Україні окрім штрафів, порушників відповідного законодавства на три роки позбавляють права брати участь у публічних закупівлях.

За його словами, цей запозичений у європейських колег досвід довів свою дієвість, оскільки потрапляння у «чорний список» для компаній-порушників часто є ефективнішим «запобіжником» до вчинення змови на тендерах, аніж штраф.  

Також під час дискусії щодо взаємодії конкурентних відомств й галузевих регуляторів, був представлений досвід співробітництва Комітету з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Конструктивний діалог з колегами дав змогу значно розширити можливості АМКУ щодо виявлення можливих порушень на ринку.

Наприклад, НКРЕКП повідомляла Комітету про можливі порушення, виявлені регулятором під час моніторингу ринку електричної енергії. Зокрема в період 2021-2022 до Комітету таких звернень і заяв надійшло більше десяти. Співпраця з регуляторами загалом є дуже важливою, й надалі залишатиметься ключовим пріоритетом у роботі Комітету, особливо з огляду на необхідність повоєнного відновлення ринків в країні, зазначив державний уповноважений АМКУ.

Підсумовуючи дискусію, колеги, зокрема з конкурентного відомства США позитивно відзначили роботу Комітету в умовах війни.


Нагадаємо, 28 листопада Голова АМКУ Ольга Піщанська та державний уповноважений Сергій Шершун онлайн долучилися до робочої панелі Комітету з конкуренції ОЕСР.

Антимонопольний комітет на постійній основі бере участь у заходах Організації економічного співробітництва та розвитку та здійснює роботу, необхідну для напрацювання кращих практик в сфері конкуренції. Також фахівці АМКУ регулярно надсилають письмові внески до засідань Комітету з конкуренції ОЕСР. Цьогорічні напрацювання стосувалися також конкуренції на ринках енергетики.  

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux