Ольга Піщанська: Скасування Господарського кодексу призведе до нової «правової реальності»

Опубліковано 05 грудня 2022 року о 13:31

Специфіка існування інституту господарсько-правової відповідальності за нормами господарського права у відносинах господарюючих суб’єктів, а також ризики, які тягне за собою скасування Господарського кодексу України (передбачене у законопроекті № 6013) обговорили 2 грудня під час круглого столу «Актуальні питання господарського судочинства».

Позицію Антимонопольного комітету України у дискусії представила Голова АМКУ Ольга Піщанська. До обговорення також долучилися Голова Верховного Суду Всеволод Князєв, Голова Асоціації суддів господарських судів України Наталія Богацька, представники державних органів влади та бізнесу.

Ольга Піщанська наголосила на важливості сталості судової практики для розвитку конкурентного права та підприємництва.

«Скасування Господарського кодексу України призведе до формування нової «правової реальності» у регулюванні підприємництва в цілому та у сфері захисту конкуренції, зокрема. Війна змінила нашу економіку, ми маємо катастрофічні наслідки на ринках. Зараз і після війни перед АМКУ постане складне завдання – встановлення ситуації на ринках та напрацювання інструментів, які допомагатимуть нам розв'язувати нові проблеми. Тому дуже важливо мати уже зараз розуміння, в яких правових відносинах ми будемо функціонувати. Чим більше відбудеться змін – тим складніше буде врегулювати ситуацію та допомогти розвиткові економіки», – зазначила Голова АМКУ.

Вона закликала з обережністю ставитися до змін у цій сфері та водночас відзначила, що Комітет готовий брати активну участь в обговоренні подальшого реформування системи господарського права.

Водночас голова Верховного Суду Всеволод Князєв наголосив, що європейський шлях України можливий лише за умови функціонування розвинутої системи судочинства.

«Коли Україна стане повноправним учасником Європейського союзу, нові перспективи відкриються і для українського судочинства. А надійним тилом для вирішення суперечок та ефективного захисту прав та законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави, має стати система господарських судів на чолі з Верховним судом», – підкреслив Голова Верховного Суду.


Зазначимо, законопроект № 6013 «Про особливості регулювання підприємницької діяльності окремих видів юридичних осіб та їх об’єднань у перехідний період» передбачає скасування Господарського кодексу України у зв’язку із його розбіжністю з Цивільним кодексом України.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux