Потрібен комплекс заходів. Голова АМКУ прокоментувала хід дослідження причин дефіциту пального

Опубліковано 14 липня 2022 року о 12:26

Обставини, що спричини «паливну кризу» мають комплексні причини та, здебільшого, не є новими для України й на них часто звертав увагу Антимонопольний комітет. На цьому наголосила голова АМКУ Ольга Піщанська, коментуючи проведення Комітетом дослідження причин виникнення дефіциту пального у травні 2022 року.

За її словами, кілька років поспіль АМКУ попереджав про глобальну загрозу стабільного постачання нафтопродуктів в Україну, оскільки близько 80% нашого ринку наповнювалося з росії та білорусі. Також Комітет звертав увагу на ризики перебоїв з постачанням, коли білоруський виробник зупиняє потужності на ремонт. 

Ольга Піщанська зазначила, що розвиток нафтопереробної галузі в Україні та конкуренції на відповідному ринку значно гальмувала низька інвестиційна привабливість і, як наслідок, застаріла матеріально-технічна база вітчизняних НПЗ.

За словами керівниці АМКУ, зараз постачальникам вдалося частково вирішити проблему з насиченістю ринку, однак для його стабілізації необхідні як комплексні заходи органів влади так і відповідальні кроки з боку бізнесу. Йдеться про забезпечення надійної диверсифікації джерел постачання пального, сприяння відновленню виробництва нафтопродуктів вітчизняними НПЗ, створення стратегічних запасів, введення в дію сучасного моніторингу ринку тощо.

«Також минулого року ми не підтримали постанову Уряду щодо запровадження державного регулювання цін на рику пального... Натомість у контексті необхідності запровадження прозорих механізмів формування вартості нафти та нафтопродуктів АМКУ пропонував розвивати біржову торгівлю, за аналогією з тим, як зараз продається через біржі газ чи електроенергія. Це могло б стати дієвим інструментом для балансування ринку та унеможливлення спекуляцій на ньому», - зазначила Ольга Піщанська.

У своєму блозі голова Комітету розповіла також про деталі дослідження щодо причин дефіциту пального. За її словами, відповідно до отриманої інформації, його дійсно могли спричинити наслідки війни, однак Комітет «автоматично не виключає існування й інших, суб’єктивних факторів, що могли «поглибити» кризу». 

Голова АМКУ також повідомила, що до Комітету надійшло чимало скарг на завищені, як стверджують скаржники, роздрібні ціни на АЗС, тож не виключено, що після завершення дослідження щодо причин дефіциту почнеться нове, що стосуватиметься ціноутворення.

 


Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux