Ольга Піщанська для GCR: «Зробимо все можливе, щоб забезпечити рівні правила гри для бізнесу та захист інвестицій»

Опубліковано 23 лютого 2023 року о 18:28

Про роботу Антимонопольного комітету України в умовах війни, головні виклики та бачення повоєнної ситуації в економіці розповіла в інтерв’ю найбільшому світовому профільному виданню Global Competition Review голова АМКУ Ольга Піщанська. Зокрема, вона наголосила, що АМКУ відіграватиме ключову роль у післявоєнному відновленні української економіки.

«Нас часто запитують, чи відбудеться пом'якшення конкурентного законодавства на етапі відновлення, ми відповідаємо: ні, не відбудеться. Зокрема, ми вивчали досвід кількох країн, які пом'якшили своє законодавство під час відбудови після Другої світової війни. Це спричинило значні проблеми з монополізацією певних ринків», - зазначила голова АМКУ.

Також, за її словами, Комітет надалі контролює дотримання законодавства про державну допомогу. Хоча на початку війни вся державна допомога, що надається під час воєнного стану, була визнана допустимою, зараз проводиться превентивна робота з її великими надавачами, щоб уникнути «негативних наслідків у майбутньому». Ольга Піщанська підтвердила необхідність посилення АМКУ, з огляду на величезні виклики пов'язані з відновленням країни.

«Задовго до російського вторгнення Україна почала реформувати антимонопольне законодавство. Зрештою, ми зобов'язані імплементувати мінімальні стандарти, викладені в Директиві ECN+. Крім іншого, вона вимагає, щоб орган мав доступ до інформації, необхідної для проведення розслідувань, від компаній, держави, органів місцевого самоврядування і, звичайно, приватних осіб», - зауважила голова українського конкурентного відомства, додавши, що впровадження необхідних інструментів заплановано в рамках трьохетапної реформи.

Відповідаючи на запитання щодо пріоритетних для АМКУ на найближчий час питань, керівниця відомства зазначила, що цього року Комітет зосередиться на сферах, які є найбільш важливими для економіки та життя наших громадян: енергетика, зокрема ринки палива, банківська справа, будівництво, державна допомога та публічні закупівлі.

«Змови на торгах, незалежно від того, чи відбуваються вони в мирний чи воєнний час, є одними з найсерйозніших порушень правил конкуренції. Тому АМКУ тримає таку поведінку під особливим контролем. Компанії, які свідомо йдуть на такі змови під час війни та завдають шкоди державі, нашим співвітчизникам і підривають економіку, не заслуговують на жодне пом’якшення. Минулого року ми відкрили 226 нових справ щодо змов під час державних закупівель, тендерів та аукціонів. Ще 219 досліджень, які надалі можуть призвести до відкриття проваджень, перебувають на стадії завершення. Безпосередньо під час війни ми розпочали 122 справи та 176 досліджень. Це дуже багато, зважаючи на складне становище України та її економіки сьогодні», - розповіла Ольга Піщанська.

Також під час інтерв’ю йшлося про особливості розгляду заяв про концентрацію, ситуацію на ринках під час війни, внутрішню організацію роботи АМКУ та з якими викликами стикнулося відомство у цей період.

«Найбільшою допомогою для України зараз буде припинення будь-якої співпраці з агресором і продовження інвестування в нашу країну. Ми, в тому числі АМКУ, зробимо все можливе, щоб забезпечити рівні правила гри для бізнесу та захист інвестицій. Зараз нам також дуже потрібна зброя. І ніколи не припиняйте вірити у нашу перемогу. Для нас це дуже важливо», - зазначила наприкінці голова АМКУ. 

З повним текстом інтерв’ю можна ознайомитися за посиланням: https://globalcompetitionreview.com/article/qa-olha-pishchanska 

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux