АМКУ, ABA та FTC обговорили особливості повоєнного відновлення українських ринків

Опубліковано 23 лютого 2023 року о 17:12

Українська конкурентна політика в історичному контексті, деолігархізація, роль конкурентного правозастосування у воєнний час та у період відбудови країни. Ці питання обговорили під час вебінару, який провела Американська асоціація юристів (ABA) 22 лютого. Від Антимонопольного комітету України у заході взяв участь державний уповноважений Сергій Шершун. Серед інших учасників - заступник директора управління міжнародних відносин Федеральної торгової комісії США (FTC) Рассел Дамтофт, професор юридичної школи The George Washington University Вільям Ковачич та інші.

Експерти відзначили, що формування практики антимонопольного правозастосування в Україні було історично не простим, адже працювати над забезпеченням конкуренції наша країна почала лише в 90-х роках, після проголошення незалежності. До того моменту, на відміну від країн балтійського регіону, Україна не мала досвіду роботи з вільним ринком. Одначе, констатують міжнародні експерти, нашій державі вдалося впоратися з викликами і починаючи з 2014 року спостерігається значний прогрес у приведенні українського антимонопольного правозастосування у відповідність до провідних світових практик.

Агресія росії кардинально змінила ситуацію на ринках України, але АМКУ налагодив ефективну роботу в нових реаліях та зберіг контроль за ситуацією, наголосив державний уповноважений Комітету Сергій Шершун. За його словами, цього року у фокусі уваги АМКУ - такі сфери як енергетика, ринок пального, публічні закупівлі, будівельний ринок та державна допомога та ін.

«Також Комітет продовжує працювати над антимонопольною реформою незважаючи на війну, адже питання змін до законодавства особливо актуалізувалося, коли Україна стала кандидатом на вступ до Європейського союзу», – розповів колегам Сергій Шершун.

Своєю чергою Рассел Дамтофт підкреслив, що антимонопольне регулювання у кризовий період для України важливе, і має відбуватися, незважаючи на окремі ризики.

«Серед різноманіття факторів тиску, з якими компанії стикаються в таких умовах є конкурентне право. Адже часом необхідністю в ці періоди є можливість до співпраця. Водночас конкуренція не має бути виключена. Коли я думаю про це питання, то згадую знаки щодо обмеження швидкості на шосе. Було б нерозумно стверджувати, що вони не діють під час снігової стихії. Навпаки, саме тоді вони потрібні найбільше. І я думаю, АМКУ розуміє це», – стверджує Рассел Дамтофт.

А підсумовуючи результати дискусії Вільям Ковачич запевнив: «Виклики, які стоять нині перед Україною ­– це виклики не лише для українців. Завдання всього Заходу забезпечити підтримку. І це не займе кілька тижнів, кілька місяців. Це - на роки. Якщо виникає така необхідність – підтримка повинна бути невідкладною».

Державний уповноважений Сергій Шершун подякував колегам за співпрацю та спільну роботу у подоланні викликів, які стоять зараз перед Україною.


Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux