Розвивати конкуренцію та захищати споживачів. ОЕСР розпочав глобальне дослідження українського ринку електроенергетики

Опубліковано 14 вересня 2021 року о 16:58

Сьогодні, 14 вересня, відбулася онлайн презентація детального робочого плану проведення Організацією економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) дослідження ринку електроенергетики в Україні. У засіданні взяли участь представники Антимонопольного комітету, Міністерства енергетики, НКРЕКП та ін.  

Під час дослідження фахівці ОЕСР планують здійснити загальний огляд сектора електроенергетики, нормативно-правової бази, що його регулює та дадуть оцінку стану конкуренції на даному ринку. Метою дослідження є надання рекомендацій для вдосконалення функціонування ринку електроенергетики в Україні та усунення проблем, що заважають йому розвиватися.

У своєму виступі під час презентації заступник голови АМКУ - державна уповноважена Анжеліка Коноплянко високо оцінила важливість такого дослідження та його майбутніх результатів. Адже, зважаючи на велику кількість викликів та обмежені ресурси, АМКУ складно було б здійснити таку глобальну роботу. За її словами, Комітет однією з причин, що гальмує розвиток ринку, вважає надмірний адміністративний тиск. Оскільки Закон України «Про ринок електричної енергії» передбачає велику кількість кодексів і правил, що їх приймає НКРЕКП чи інші відомства за погодженням з Антимонопольним комітетом.  

«У ці документи дуже часто вносяться зміни. Відтак структурний підрозділ, який в АМКУ відповідає за ринки електроенергетики, майже 70-80% свого робочого часу змушений витрачати на опрацювання та аналіз проєктів цих документів», - зазначила Анжеліка Коноплянко.

Водночас за її словами, держава має вживати дієві заходи для захисту кінцевих споживачів, передовсім населення, від негативного впливу певних рішень чи змін.

«Ринок повинен мати змогу сам себе регулювати без систематичних точкових впливів Регулятора. Ми дуже сподіваємося, що дане дослідження, завдяки сприянню ОЕСР, чиї експерти уже вивчали ринки в інших країнах, допоможе ефективніше захищати конкуренцію, але при цьому не дасть їй стати «вовчою». Тобто такою, що може утискати найбільш незахищені верстви населення», - зазначила Анжеліка Коноплянко.

Також державна уповноважена наголосила, що корисним буде й обмін досвідом з міжнародними експертами щодо вдосконалення функціонування балансуючого ринку, зокрема виведення його на автоматичний режим роботи та повне убезпечення від можливих маніпуляцій з боку гравців.

За підрахунками європейських експертів заплановане дослідження ринку триватиме близько двох років. За планом презентація результатів дослідження відбудеться в Києві у березні 2023 року. Проєкт фінансується Представництвом Європейського Союзу в Україні.


Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux