АМКУ завершив розгляд справи про зловживання монопольним становищем АТ «Прозорро.Продажі»

Опубліковано 31 жовтня 2023 року о 15:52

26 жовтня Комітетом прийнято рішення у справі про порушення законодавства про захист економічної конкуренції АТ «Прозорро.Продажі».

Нагадуємо, що Комітет у вересні 2022 року розпочав справу за фактом встановлення ДП «Прозорро.Продажі» (після 09.03.2023
АТ «Прозорро.Продажі») додаткових, а саме маркетингових, умов договору, а також необґрунтованого розміру оплати операторами авторизованих електронних майданчиків доступу до електронної торгової системи (ЕТС) Prozorro.Продажі.

За результатами розгляду справи визнано, що з 01.04.2019 до 31.12.2022
АТ «Прозорро.Продажі» займало монопольне (домінуюче) становище на загальнодержавному ринку надання послуги доступу операторів до ЕТС для проведення аукціонів / торгів за нормативно визначеними напрямами (продаж об’єктів державної власності, малої приватизації, передача в оренду державного та комунального майна тощо).

При цьому Комітет закрив провадження у справі в частині маркетингових умов у зв’язку з виконанням товариством наданих Комітетом 13.04.2023 останньому рекомендацій усунути причини та умови, що сприяють покладенню на операторів додаткових, а саме маркетингових, умов, які за своєю природою не стосуються надання доступу до ЕТС. Так,
АТ «Прозорро.Продажі» визнало нечинними свої накази, якими передбався відбір маркетингового агентства, чим усунуло причини та умови, що сприяють вчиненню порушення. Варто також зауважити, що під час розгляду справи товариство виключило з угод доступу операторів до ЕТС маркетингові умови, чим припинило порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

З приводу встановленого товариством розміру оплати операторами доступу до ЕТС Комітет за результатами аналізу співвідношення доходів і витрат
АТ «Прозорро.Продажі» не виявив, що останнє встановило його на економічно необґрунтованому рівні, який може призвести до ущемлення інтересів операторів, що було б неможливим за умов існування значної конкуренції на ринку. З огляду на це, розгляд справи в указаній частині закрито на підставі недоведення вчинення порушення.

Повний текст рішення невдовзі буде опубліковано.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux