Визнано порушенням дії Мінінфраструктури та ДП «ГЦЦК» під час встановлення обмежень та формування цін на попереднє бронювання дозволів на міжнародні перевезення

Опубліковано 30 жовтня 2023 року о 16:38

Дії Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України (Мінінфрастуктури) щодо встановлення обмежень на придбання послуги «видача дозволу на поїздку територією іноземних держав під час виконання: перевезень вантажів автомобільним транспортом у міжнародному сполученні» та ДП «Галузевий центр цифровізації та кібербезпеки» щодо встановлення економічно необґрунтованої ціни на послугу попереднього бронювання цих дозволів через Транспортний портал електронних послуг визнані порушеннями законодавства про захист економічної конкуренції. Відповідне рішення Антимонопольний комітет України ухвалив на засіданні 26 жовтня.


Законодавством передбачено, що при виконанні міжнародних перевезень вантажів резеденти України повинні мати дозволи іноземних країн, територією яких буде здійснюватися перевезення.

У 2020 році постановою Кабінету Міністрів України було запроваджено на території України експериментальний проєкт щодо замовлення бланків цих дозволів в електронній формі через Транспортний портал електронних послуг, терміном дії до 31.12.2021.

Відповідальним виконавцем за впровадження експериментального проєкту визначено ДП «ГЦЦК», а контроль за його реалізацією покладено на Мінінфраструктури.


Мінінфрастуктури затвердило своїми Наказами Протоколи Комісії з розгляду питань, пов’язаних з оформленням, видачею, обліком та аналізом ефективності використання дозволів на поїздку територіями іноземних держав. Відповідно до цих протоколів, Комісією прийняті рішення про можливість отримання дозволів на здійснення міжнародних перевезень автомобільним транспортом лише за умови їхнього попереднього бронювання через Транспортний портал електронних послуг у ДП «ГЦЦК».

Перевізники, яким необхідно було отримати дозвіл, не мали жодної альтернативи, а саме: вони не могли ані обрати альтернативний спосіб отримання дозволу (на підставі усного звернення або письмової заяви, як передбачено законодавством), ані альтернативного надавача та умови надання послуги попереднього бронювання.


Транспортний портал електронних послуг з використанням баз даних Укртрансбезпеки та інших галузевих ресурсів введено в дослідну експлуатацію ДП «ГЦЦК» з 02.01.2020. Загадане держпідприємство затвердило ціну за послугу формування і пересилання Укртрансбезпеці електронної заявки на замовлення бланків дозволів суб’єкта господарювання через електронний кабінет перевізника (попереднє бронювання) у розмірі 20 грн з ПДВ, а через рік збільшило вартість до 42 грн з ПДВ.

Комітет виявив, що протягом 02.01.2020 – 19.07.2021 ДП «ГЦЦК» було єдиним надавачем послуги попереднього бронювання, і така послуга була невзаємозамінною для перевізників, яким необхідно було отримати дозвіл на міжнародні перевезення вантажів за певними напрямками. При цьому, ціна на послугу попереднього бронювання була економічно необґрунтованою.


Отже, ДП «ГЦЦК» зловживало монопольним (домінуючим) становищем на ринку вказаної послуги у вказаний період.

Завдяки активній позиції АМКУ ще на етапі дослідження 19.07.2021 порушення ДП «ГЦЦК» було припинено. Однак, за вчинені дії Комітет оштрафував це підприємство на 159 тис. грн.

Крім того, дії Мінінфрастуктури щодо встановлення обмежень на придбання послуги «видача дозволу на поїздку територією іноземних держав під час виконання: перевезень вантажів автомобільним транспортом у міжнародному сполученні» визнано Комітетом порушенням законодавства про захист економічної конкуренції, у вигляді антиконкурентних дій органу влади.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux