Концентрації, порушення законодавства про захист економічної конкуренції та перевірка рішень: що розглянув АМКУ 26 жовтня

Опубліковано 26 жовтня 2023 року о 18:07

Концентрації, порушення законодавства про захист економічної конкуренції та перевірка рішень міжобласних територіальних відділень. Такі питання розглянув Антимонопольний комітет України на своєму засіданні 26 жовтня.

Щодо концентрацій, то за результатами засідання було надано дозвіл на створення товариствами з обмеженою відповідальністю «Омега», «Руш», «Тервін Груп», «Тіксід», «Таврія Хаб», «Миттєва», «Формсайт», «Дігамма», «Мілтон-Груп», «Салтора Плюс», «Фірма «Аріант», «Нове Будівництво 2017», «Альтаір Д», «Апекс Н», «Аспект Д», «Латтеро» та благодійною організацією «Благодійний Фонд «Руслана Шостака» корпорації «Тервін».

Також надано дозвіл і товариству з обмеженою відповідальністю «Подол-Експо» на придбання частки в статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю «Логістика Поділля», що забезпечує перевищення 50 відсотків голосів у вищому органі управління товариства.

Водночас АМКУ встановив порушення у діях компаній «BASF S.E.» (Німеччина) та «LetterOne Holdings SA» (Люксембург), які здійснили концентрацію шляхом створення компанії «Wintershall DEA AG» (Німеччина), без отримання відповідного дозволу органів Комітету. За це порушення компанії мусять сплатити штраф у розмірі по 25 млн грн кожна.

Також АМКУ встановив порушення в діях Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України та ДП «Галузевий центр цифровізації та кібербезпеки». Справи стосувалися надання у період з 2 січня 2020 по 19 липня 2021 року послуги попереднього бронювання дозволів на міжнародні перевезення вантажів за певними напрямками через Транспортний портал електронних послуг.

Згадане підприємство було єдиним надавачем вказаної послуги та встановлювало необґрунтовані ціни на неї. А Міністерство, затвердивши наказами рішення Комісії, встановило обмеження для перевізників на придбання адміністративної послуги «видача дозволу на поїздку територією іноземних держав під час виконання: перевезень вантажів автомобільним транспортом у міжнародному сполученні» лише за умови попереднього бронювання дозволу.

Так, перевізники, яким необхідно було отримати дозвіл на міжнародні перевезення вантажів за певними визначеними напрямками, не мали жодної альтернативи. А саме, не могли ані обрати альтернативний спосіб отримання дозволу, ані альтернативного надавача відповідної послуги.


Завдяки активній позиції АМКУ ще на етапі дослідження 19 липня 2021 року порушення були припинені. Однак, за вчинені дії Комітет оштрафував ДП «Галузевий центр цифровізації та кібербезпеки» на 159 тис. грн.

Також Комітет закрив розгляд справи та провадження у справі № 130-26.13/52-22, розпочатої за ознаками вчинення акціонерним товариством «Прозорро.Продажі» порушення законодавства про захист економічної конкуренції, передбаченого пунктом 1 частини другої статті 13, пунктом 2 статті 50 Закону України «Про захист економічної конкуренції», у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку надання послуги доступу операторів авторизованих електронних майданчиків до електронної торгової системи, з використанням якої передбачено проведення аукціонів / торгів за нормативно визначеними напрямами.

У заключній частині засідання Комітет перевірив два рішення адміністративної колегії Східного МТВ АМКУ від 01.12.2020 № 70/152-р/к та від 01.09.2022 № 70/29-р/к.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux