Суб’єкти почали самі зізнаватися у порушенні. Ми це вітаємо: АМКУ на зустрічі з діловою спільнотою

Опубліковано 08 червня 2023 року о 16:42

Про відповідальність та доброчесність бізнесу, позицію Комітету щодо розгляду найпоширеніших типів справ, підходи до визначення розмірів штрафів, проблемні аспекти концентрацій, судову практику щодо рішень Антимонопольного комітету України та інше йшлося 6 червня під час зустрічі голови АМКУ Ольги Піщанської та заступниці голови Комітету - державної уповноваженої Анжеліки Коноплянко з представниками ділової спільноти.

Зокрема, голова Комітету наголосила, що цьогоріч АМКУ особливу увагу спрямовує на енергетичні ринки, банківський сектор, приватизацію та контроль змов на публічних закупівлях. Щодо останніх, то порівняно з минулим роком, темпи відкриття нових справ знову прискорилися.

«За 2021 рік у нас було 917 справ. Водночас за перші чотири місяці цього року вже порушена 261 справа. Тобто можна очікувати, що такими темпами на кінець року ми знову вийдемо на позаминулорічні показники. У справах про змови на торгах не часто є прямі докази, але хочу зазначити, що на сьогодні вже є дві справи, у яких суб’єкти самі звернулися і зізналися у порушенні (застосувавши механізм leniency). Ми це вітаємо. Це один із шляхів швидкого розслідування та певного зменшення розміру штрафу для суб’єктів, які не були ініціаторами порушення», – говорить Ольга Піщанська.

Очільниця Комітету також наголосила, що вдосконалена процедура leniency прописана у законопроекті 5431, який парламент має розглянути у другому читанні. Після цього, як сподіваються в АМКУ, практика зізнання суб’єктами у здійсненні порушення стане більш розповсюдженою.

В контексті обговорення особливостей розгляду Комітетом справ щодо концентрацій Анжеліка Коноплянко роз’яснила присутнім, зокрема, особливості набуття прав управління певними активами, і коли воно буде вважатися концентрацією без дозволу – тобто порушенням.

«В Комітеті були справи щодо великих приватизацій, коли кілька суб’єктів господарювання подавали заяви на концентрацію ще до проведення конкурсу. Зазвичай, суб’єкти, які беруть участь у цьому процесі, розуміють, що заплатять за об’єкт, приміром, мільярд, відповідно ґрунтовно готуються до цього кроку, а не ухвалюють рішення за два дні. Наша рекомендація - якщо ви розумієте, що будете брати участь у будь-якому конкурсі, аукціоні, приватизації, будь ласка, завчасно підготуйте документи», – наголосила державна уповноважена.

Під час обговорення штрафів, які накладає Комітет на порушників, Ольга Піщанська наголосила, що їх першочергова мета - примусити суб’єктів дотримуватися законодавства.

«Якщо ми подивимося на принципи роботи конкурентних відомств у ЄС, то побачимо, що там є сформована позиція: штраф має носити регулюючий аспект і не має змінювати діяльність суб’єкта господарювання. Це караючий, але не «знищуючий» інструмент. Коли ми в свою чергу визначаємо штрафи, у нас є намір, щоб у суб’єкта господарювання з’явилося розуміння, що йому економічно не вигідно працювати всупереч законам», – говорить Ольга Піщанська.

Учасники зустрічі також обговорили тенденції щодо захисту Комітетом справ у судах. Серед іншого Ольга Піщанська відзначила, що у цій сфері показники роботи Комітету є позитивними. Зокрема, за її словами, за останні сім років лише 3% рішень АМКУ з тих, що оскаржувалися у судах, було скасовано. А у 2021 році цей показник склав лише 1%.

Наприкінці зустрічі, що була організована CEO Club Ukraine, учасники подякували керівництву АМКУ за можливість безпосереднього спілкування, зазначивши про його користь для налагодження кращого взаєморозуміння між Комітетом та діловою спільнотою.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux