Рекомендації виконано. Комітет закрив справу проти ДП «Адміністрація морських портів України»

Опубліковано 14 липня 2022 року о 16:44

Комітет закрив провадження у справі розпочатій проти Державного підприємства «Адміністрація морських портів України» в особі Південної філії за фактом порушення ним законодавства про захист економічної конкуренції. Справу було відкрито за заявою портового оператора ТОВ «М.В. КАРГО», якому ДП «АМПУ» відмовило у наданні знижок зі ставок портових зборів для суден, які обслуговуються біля причалу підприємства.


У процесі розгляду справи Комітет встановив, що Порядок справляння та розмірів ставок портових зборів, затверджений наказом Міністерства інфраструктури України від 27.05.2013 року № 316, дозволяє ДП «АМПУ» надавати знижки до 50% зі ставок усіх видів портових зборів для суден, що заходять у морський порт «Південний» для навантаження-розвантаження біля причалів портових операторів.

Натомість ДП «АМПУ» застосовувало знижки у розмірі 30% та 50% до ставок портових зборів для суден, які обробляються біля причалів конкурентів ТОВ «М.В. КАРГО», а ТОВ «М.В. КАРГО» - відмовляло. Пізніше без будь-яких чітких і прозоро визначених умов та критеріїв розрахунку розміру знижки та механізму її надання, почало надавати 30% знижки для суден, які обробляються на причалі «М.В. КАРГО».


З огляду на відсутність прозорих і недискримінаційних умов та критеріїв застосування знижок зі ставок портових зборів ДП «АМПУ» Комітет 01 квітня 2021 року надав підприємству обов’язкові для розгляду рекомендації:

- розробити та затвердити прозорі та недискримінаційні умови та критерії застосування ДП «АМПУ» в особі Південної філії таких знижок і оприлюднити їх на офіційному вебсайті ДП «АМПУ»;

- до затвердження умов та критеріїв, передбачених пунктом 1 рекомендацій, вжити заходів для створення рівних умов застосування таких знижок.

У відповідь Південна філія ДП «АМПУ» розробила та ввела у дію наказ, яким встановлено, що для суден, що заходять у морський порт «Південний» для виконання операцій з навантаження-розвантаження генеральних та навалювальних (зернових) вантажів біля причалу(ів), підприємство застосовуватиме знижку до ставок усіх видів портових зборів у розмірі 30%. Наказ також визначав умови та критерії застосування такої знижки, які було розміщено на офіційному сайті ДП «АМПУ».     

АМКУ проаналізував цей Наказ та визначив, що дійсно його умови та критерії недискримінаційні, містять однакові й рівні підходи застосування. З огляду на те, що порушення не призвело до суттєвого обмеження конкуренції, не  завдало значних збитків окремим особам чи суспільству та ДП «АМПУ» в особі Південної філії вжило заходів для усунення його наслідків, Комітет визнав, що його рекомендації виконано та закрив провадження у справі.    

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux