Уряд ухвалив постанову, що посилить конкуренцію на ринку польового оцінювання сертифікованого насіння

Опубліковано 29 червня 2023 року о 17:43

24 червня 2023 року Кабінетом Міністрів України було прийнято постанову № 637 «Про внесення змін до Порядку проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та / або садивний матеріал». Вона набрала чинності сьогодні, 29 червня 2023 року та внесла зміни до відповідного порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.02.2017 № 97.

Ухваленню відповідної постанови передували пропозиції, надані Антимонопольним комітетом України Кабінету Міністрів України 02.03.2023 № 1-пр, якими зокрема, було запропоновано доручити Міністерству аграрної політики та продовольства України розробити проєкт постанови Кабінету Міністрів України, яка встановить чіткий та прозорий механізм проведення польового оцінювання сертифікованого насіння як складової процедури сертифікації насіння під час визначення його сортових якостей аудиторами із сертифікації (агрономами-інспекторами), які провадять діяльність як незалежні експерти, без участі ДП «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції», та внести відповідний проєкт постанови на розгляд КМУ.

За результатом розгляду пропозицій АМКУ, Міністерство аграрної політики та продовольства України розробило проєкт відповідної постанови, який Комітет погодив без зауважень.

Як зазначено на офіційному веб-сайті Міністерства, прийняті Кабінетом Міністрів України зміни розроблені з метою реалізації конкурентної політики під час польового оцінювання як складової процедури сертифікації насіння та сприятимуть встановленню чіткого і прозорого механізму процедури сертифікації насіння та посиленню  прозорості відносин між учасниками ринку надання послуг з польового оцінювання сертифікованого насіння.

Комітет схвалює впровадження відповідних змін, адже вони спрямовані на подолання штучно створених ДП «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції» бар’єрів доступу на ринок польового оцінювання сертифікованого насіння, що й було метою наданих Комітетом пропозицій Кабінету Міністрів України та рекомендацій ДП «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції».

Довідково: наразі Комітетом здійснюється оцінка виконання ДП «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції» рекомендацій
від 02.03.2023 № 2-рк, під час якої опитуються учасники ринку надання послуг з польового оцінювання сертифікованого насіння.

 

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux