Рекомендації АМКУ доводять свою ефективність

Опубліковано 01 грудня 2020 року о 08:00

В поточному році діяльність АМКУ була зосереджена, зокрема на адвокатуванні конкуренції. Це є дуже важливим для усвідомлення гравцями ринку своєї ролі та відповідальності у розвитку конкуренції та економіки країни в цілому.

В період, коли країна переживає пандемію, підприємства у різних галузях відчувають негативний влив кризи на своє фінансове становище, ми вважаємо, що надання порушникам рекомендацій, без застосування жорстких штрафних санкцій, в багатьох випадках, може швидше та ефективніше відновити конкуренцію на ринку.

Нагадаємо, АМКУ дослідив питання порушення ДП «НАІС» законодавства про захист економічної конкуренції, шляхом визначення єдиного учасника пілотного проєкту з інформування про реєстраційні дії у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно без дотримання конкурентної процедури.

  • За результатами опрацювання заяви, надані ДП «НАІС» обов’язкові для розгляду рекомендації, які стосувалися визначення прозорих та проконкурентних умов обрання суб’єктів господарювання для укладення договорів надання послуг з інформування про реєстраційні дії у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Зазначені рекомендації були виконані, забезпечено конкурентні умови доступу на ринок – наразі суб’єкти господарювання мають рівні можливості укладати з ДП «НАІС» відповідні договори.

В іншому випадку Комітетом досліджувались дії АТ «Українська залізниця» під час проведення у 2018 році відкритого конкурсу з відбору страхової компанії для здійснення обов’язкового особистого страхування пасажирів від нещасних випадків на залізничному транспорті. Комітетом було виявлено намагання Укрзалізниці обрати страховика, виходячи з того, яка страхова компанія запропонує кращі умови співробітництва для АТ «Українська залізниця», при цьому критерії вибору майже унеможливили цінову конкуренцію.

  • З метою усунення ознак порушення Комітетом були надані рекомендації Укрзалізниці про вжиття заходів для проведення конкурсу за чіткими, прозорими та недискримінаційними критеріями, які забезпечать можливість учасникам конкурувати з метою здобуття переваг завдяки власним досягненням.

У липні 2020 року Укрзалізниця провела конкурс з відбору страхової компанії, в якому оцінка здійснювалася за сімома критеріями (чотири цінових та три фінансових) та не було ніяких рекомендованих значень показників, тільки бали за оцінку по кожному критерію. Вже менше ніж за місяць було визначено переможця конкурсу та надана можливість підписання відповідних договорів.

Отже, за результатами розгляду вказаних справ Комітетом було відновлено справедливі конкурентні умови в максимально ефективний спосіб.

           

             

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux