«Протидіяти корупції потрібно комплексно»: Голова АМКУ на презентації Державної антикорупційної програми-2023-2025

Опубліковано 06 квітня 2023 року о 09:00

 Антикорупційна політика у пріоритетних державних сферах, кроки для її реалізації та розвиток антикорупційних інституцій обговорювалися 5 квітня під час презентації Національним агентством з питань запобігання корупції Державної антикорупційної програми на 2023-2025 роки.

До заходу безпосередньо та онлайн долучилися більше 100 учасників: очільники ключових державних органів, народні депутати, іноземні партнери та представники громадськості. Зокрема, взяли участь голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, заступник голови Офісу Президента України Ростислав Шурма, міністр Кабінету Міністрів України Олег Немчінов, віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров, Міністр оборони України Олексій Резніков та інші.

Позицію Антимонопольного комітету України в ході обговорення представила Голова АМКУ Ольга Піщанська. Зокрема, очільниця Комітету подякувала колегам з НАЗК за послідовну співпрацю, результати якої стали вагомою частиною згаданої програми.

Ольга Піщанська зазначила, що програма містить кроки для зменшення корупційних ризиків по кожному напрямку роботи Комітету, а її виконання посилить інституційну спроможність органу. Керівниця відомства водночас наголосила, що підхід до зменшення корупційних ризиків має бути комплексним та реалізовуватися на усіх рівнях:

«Корупція – це хвороба, яка вражає не частину, а все суспільство загалом, всі державні органи та бізнес. Тому протидіяти їй потрібно не точково, а комплексно, щоб охоплювати усі напрямки. На мою думку, у цієї антикорупційної програми саме такий підхід. Добре, що АМКУ співпрацює з НАЗК у цьому напрямку. Адже зміни в діяльності Комітету в частині зменшення корупційних ризиків збільшать рівень довіри бізнесу та суспільства до органу. Результатом цієї довіри стане значне покращення інвестиційного клімату в Україні», – зазначила Голова АМКУ.


Також Ольга Піщанська зауважила, що запланована реформа антимонопольного законодавства у значній мірі перегукується з цілями антикорупційної програми.

Своєю чергою Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас нагадав, що однією з основних цілей росії на початку війни було знищення українських незалежних інституцій. Але сьогоднішній захід говорить про те, що агресор не досягнув мети у цьому напрямку.


«Україна пройшла довгий шлях, вирішуючи питання корупції: заснувавши незалежні антикорупційні органи після Революції гідності… просуваючи судову реформу та цифровізацію. Навіть зараз, під час військового часу, Україна продовжує досягати прогресу у своїх антикорупційних реформах. Ми бачимо постійне прагнення реформ в усіх секторах і результат цих реформ вже визнаний: Україна - на шляху до членства у ЄС», – зазначив Голова Представництва.

Очільник НАЗК Олександр Новіков подякував учасникам заходу за співпрацю та пропозиції, надані до антикорупційної програми та підкреслив, що вона відповідає наразі одному з головних запитів суспільства:

«За результатами соціологічних досліджень, сьогодні відбулися ґрунтовні цивілізаційні зміни в настроях українців. 61% опитаних – не готові використовувати корупційні практики за жодних обставин. 84% – готові протестувати проти будь-яких проявів корупції. Тому у нас усіх не залишається жодного варіанту, окрім як задовольнити цей запит українців на справедливість», – підсумував Олександр Новіков.


Довідково: 20 червня 2022 року Верховна Рада України ухвалила Антикорупційну стратегію, яка діятиме до 2025 року. На виконання доручення Прем’єр-міністра України, з метою забезпечення виконання положень Закону України від 20.06.2022 № 2322-IX «Про засади державної антикорупційної політики на 2021 - 2025 роки», згідно з планом організації підготовки проектів актів та виконання інших завдань, необхідних для його реалізації, Комітет надав пропозиції НАЗК до проекту державної антикорупційної програми з виконання Антикорупційної стратегії на 2021-2025 роки. Програму було затверджено постановою Уряду від 4 березня 2023 р. № 220.

Метою ДАП є досягнення значного прогресу в запобіганні та протидії корупції, забезпечення злагодженості та системності антикорупційної діяльності всіх державних органів та органів місцевого самоврядування, а також належного процесу післявоєнного відновлення України. 

Для Антимонопольного комітету як головного виконавця програма встановлює такі цілі та строки: 

  • до грудня цього року Комітет має розробити та подати Кабінетові Міністрів проект закону, який удосконалюватиме механізм звільнення або пом’якшення відповідальності суб’єктів господарювання, які повідомили про порушення та надали відповідні докази. Ці механізми давно і ефективно працюють у ЄС. 
  • до вересня 2024 року Комітету необхідно розробити та подати Уряду проект змін до Закону України “Про державну допомогу суб’єктам господарювання” та змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, який встановлюватиме юридичну відповідальність надавачів державної допомоги у разі, якщо вона буде надана незаконно чи буде визнана недопустимою.

Також Комітет є співвиконавцем по низці інших, не менш важливих завдань, які стосуються, зокрема, посилення його відкритості, прогнозованості та незалежності.


Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux