Профільний комітет ВРУ підтримав до другого читання законопроект про реформу антимонопольного законодавства

Опубліковано 25 липня 2023 року о 18:13

25 липня Комітет Верховної Ради України з питань економічного розвитку більшістю голосів рекомендував Верховній Раді України прийняти проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення діяльності Антимонопольного комітету України» (реєстр. № 5431) у другому читанні та в цілому з техніко-юридичним доопрацюванням.

До засідання, окрім народних депутатів та представників органів влади, долучилися і представники США та Євросоюзу. Зокрема керівниця відділу з питань торгівлі і промисловості посольства США в Україні Шерон Раян подякувала народним обранцям та команді АМКУ за роботу над законопроектом №5431 та назвала його «вагомими першим кроком на шляху до реформування антимонопольного законодавства в Україні». 


«Успішна ринкова економіка вимагає рівних можливостей для усіх суб’єктів господарювання. Як футбольний матч вимагає незаангажованого рефері зі свистком, жовтими та червоними картками, так само ринку потрібен той, хто забезпечуватиме рівні умови гри», – підкреслила Шерон Райан. 

Водночас керівник команди ЄС з приведення правил та практик державної допомоги у відповідність до законодавства ЄС в Україні Штефан Сабау вказав на важливість забезпечення можливостей для виконання Антимонопольним комітетом і функцій нагляду за сферою державної допомоги. Йдеться про невідповідність acquis ЄС запропонованих у законопроекті поправок, що стосуються державної допомоги. За виключенням цих пунктів Представництво ЄС підтримує законопроект №5431, зазначив Штефан Сабау.


Під час обговорення законопроекту голова Антимонопольного комітету Ольга Піщанська наголосила, що реформа антимонопольного законодавства є не лише частиною міжнародних зобов’язань України, а й – запорукою стійкості української економіки під час війни та у період повоєнного відновлення. Водночас за її словами, ухвалення законопроекту №5431 є лише першим кроком у процесі реалізації реформи, за яким мають відбуватися наступні прогресивні зміни.

Нагадаємо, проект закону №5431 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення діяльності Антимонопольного комітету України» був ухвалений у першому читанні в липні 2021-го. 

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux