Непрямі механізми впливу і їх правозастосування. АМКУ взяв участь у Міжнародній конференції з питань конкуренції у Грузії

Опубліковано 08 грудня 2022 року о 10:56

Комплексний розвиток систем захисту конкуренції, співпраця з регуляторами, імплементації цілей сталого розвитку ООН в конкурентне законодавство різних країн обговорювалися під час Міжнародної конференції з питань конкуренції та захисту прав споживачів, що відбулася у Тбілісі наприкінці листопада.

Конференція зібрала керівників органів державної влади Грузії, регуляторних органів, експертів галузі, представників конкурентних відомств інших країн та міжнародних організацій. Україну на заході представляла державна уповноважена Антимонопольного Комітету Ольга Нечитайло.

Так представниця UNCTAD Тереза Морейра у доповіді, присвяченій цілям сталого розвитку, наголосила, що всі ці ключові напрямки розвитку країн залежать саме від того, яким чином вони впроваджують конкурентну й споживчу політику. 

Українська сторона, зокрема, представила учасникам конференції власний досвід застосування рекомендацій, як ефективного інструменту непрямого впливу на ринкове середовище. За словами Ольги Нечитайло він засвідчив свою дієвість, зокрема, в кризових ситуаціях, таких як період пандемії COVID-19, під час здійснення нагляду за діяльністю суб’єктів господарювання, що займають монопольне становище та ін.  


Про важливість сталої комунікації між конкурентним відомством та регуляторами зазначили представники конкурентного відомства Македонії. Колеги поділилися досвідом щодо надання ними висновків щодо проектів законів та інших нормативних актів та експертної позиції для уряду й вищих органів влади. 

У конкурентному відомстві Грузії підтримали тезу колег про важливість співпраці з галузевими регуляторами. Адже у цій країні національне законодавство побудовано таким чином, щоб галузеве регулювання не перешкоджало застосуванню загального законодавства про конкуренцію, і при цьому обидва регулятори могли паралельно контролювати стан ринку. Відтак вони активно взаємодіють під час аналізу і моніторингу ринків, визначення виду і обсягу зобов’язань, рекомендацій та правил для ринкових гравців. 

«Для нас дуже корисним є досвід іноземних колег (як позитивний так і негативний) щодо співпраці конкурентних відомств з галузевими регуляторами та органами влади. Це ключове питання. Конкурентне відомство Грузії, приміром, має значні здобутки у цьому напрямку і його напрацювання варті детального вивчення. Така синергія  значно підсилює дієвість рішень органів», - висловила думку Ольга Нечитайло. 

Довідково: Міжнародна конференція з питань конкуренції та захисту прав споживачів організована спільно Національним агентством з питань конкуренції Грузії, Національним банком Грузії та ін.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux