АМКУ надав НКРЕКП рекомендації, що стосуються банківських гарантій у сфері врегулювання небалансів електроенергії

Опубліковано 08 грудня 2022 року о 14:55

Антимонопольний комітет України на своєму засіданні 8 грудня надав Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) рекомендації метою яких є встановлення  конкурентних відносин  під час надання банківських гарантій у сфері врегулювання небалансів електричної енергії.


За період з 09.03.2022 по 30.06.2022 на ринку електричної енергії України збільшилась кількість випадків заборгованості учасників ринку перед ПрАТ НЕК «Укренерго», які використовують в якості фінансової гарантії - банківські гарантії. В свою чергу, деякі банки відмовили ПрАТ НЕК «Укренерго» у задоволені вимог на оплату коштів за банківськими гарантіями.


У зв’язку з цим, 9 серпня 2022 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) прийняла постанову № 923  «Про внесення змін до постанови НКРЕКП від 25 лютого 2022 року № 332». Документом встановлено, що під час воєнного стану фінансові зобов’язання учасників ринку за договорами про врегулювання небалансів електричної енергії повинні бути забезпечені шляхом грошових коштів та/або у вигляді банківських гарантій, оформлених фінансовими установами, що входять до переліку системно важливих банків, передбачених рішенням Національного банку України.


При цьому у 2022 році Національним банком України із 68 банків в Україні 14 були визнані системно важливими.


Тобто, відповідно до зазначеної Постанови № 923 (якою було внесено зміни до Постанови № 332), лише 14 банків мають право надавати банківські гарантії за договорами про врегулювання небалансів електричної енергії.


Зазначена норма обмежує можливості суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність на ринку електричної енергії, у виборі банківської установи, яка надасть їм гарантію, а банки – у можливості провадити діяльність та отримувати прибуток у сфері фінансового забезпечення виконання зобов’язань таких суб’єктів господарювання шляхом надання банківських гарантій у сфері врегулювання небалансів електричної енергії.


Комітет, усвідомлюючи важливість в період воєнного стану запобігання накопиченню заборгованості учасниками на балансуючому ринку перед ПрАТ «НЕК «УКРЕНЕРГО», водночас наполягає на необхідності запровадження конкурентних відносин на ринку надання банківських послуг, а саме - послуг із надання банківських гарантій у сфері врегулювання небалансів електричної енергії.


У зв’язку з цим, АМКУ надав такі рекомендації НКРЕКП: Привести положення постанови від 25.02.2022 № 332 «Про забезпечення стабільного функціонування ринку електричної енергії, у тому числі фінансового стану учасників ринку електричної енергії на період дії в Україні воєнного стану» (зі змінами), в частині вимог до фінансових зобов’язань учасників ринку за договорами про врегулювання небалансів електричної енергії у відповідність до вимог законодавства про захист економічної конкуренції. А саме, має бути визначено шляхи фінансового забезпечення грошовими коштами в розмірі не менше 50%, при цьому передбачено, що інша частина фінансового забезпечення покривається банківськими гарантіями, оформленими у будь-якій фінансовій установі.



Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux