Ми завжди там, де потрібні найбільше. АМКУ та SESAR зустрілися з владою Кривого Рогу та Дніпровщини

Опубліковано 06 липня 2021 року о 18:37

Зиски від ефективного використання бюджетних коштів, помилки у застосуванні відповідних правил, строки погодження, програми державної допомоги та шляхи посилення співпраці з Комітетом були у центрі уваги зустрічі представників АМКУ та влади Дніпропетровської області й Кривого Рогу 6 липня.  

Візит до міста відбувся в рамках серії тренінгів, спрямованих на роз’яснення правил застосування законодавства про державну допомогу.

Делегацію Комітету очолила голова АМКУ Ольга Піщанська. На зустрічі з боку АМКУ були присутніми директорка Департаменту моніторингу і контролю державної допомоги Оксана Дягілєва, керівник Проєкту ЄС «Підтримка АМКУ у провадженні правил державної допомоги» (SESAR) Штефан Сабау, голова Південно-Східного МТВ АМКУ Дмитро Мельник та інші.

З боку місцевої влади у діалозі взяли участь міський голова Кривого Рогу Костянтин Павлов, директори профільних департаментів міської ради, керівник Департаменту економічного розвитку Дніпропетровської ОДА Олексій Псарьов та інші.


На початку зустрічі мер Кривого Рогу зауважив, що місто з більш як 600-тисячним населенням має потужний промисловий потенціал, розвинену транспортну та дорожню інфраструктуру. Тут працює понад 36 тис. суб’єктів господарювання та близько 140 великих і малих підприємств.  

«Хочу подякувати Антимонопольному комітету за те, що він на початку пандемії оперативно відреагував на різкий стрибок цін на харчові продукти та окремі промислові товари. Завдяки цьому вдалося уникнути соціальної напруги. Загалом ми тісно співпрацюємо з Комітетом та Південно-Східним теруправлінням. Приміром, з початку цього року ми направили до Комітету 13 звернень щодо погодження програм чи рішень, а на територіальне відділення – ще 21. Саме наша спільна робота – це запорука формування здорового бізнес-середовища», - зазначив міський голова. 

Своєю чергою голова АМКУ Ольга Піщанська подякувала місцевій владі за інтерес до ініціатив Комітету та конструктивну співпрацю. Вона зауважила, що цього року Комітет поставив перед собою завдання значно посилити співпрацю з місцевими органами влади. 

«Кривий Ріг - місто, яке робить великий внесок у ВВП України, впливає на економічну ситуацію в країні та формує імідж держави у світі. Ми дуже цінуємо, що це місто та Дніпропетровська область загалом активно співпрацюють з Комітетом. Разом ми уже напрацювали кілька цікавих і корисних для суспільства та бізнесу кейсів щодо державної допомоги. Ми у Комітеті ставимо за мету завжди бути там, де потрібні найбільше. Тож активно підключаємося до розв’язання питань тоді, коли спільна робота у перспективі дасть потужний ефект», - зазначила голова АМКУ. 

На роз’ясненні особливостей програм державної допомоги окремо зупинилася Оксана Дягілєва. 

«Зараз законодавство зобов’язує погоджувати бюджети щороку. А отже – розпорядники мусять звертатися до АМКУ з одним і тим же питанням щодо державної допомоги з року в рік. Але існують програми з державної допомоги. Їх можна буде затверджувати одразу на кілька років і щодо кількох підприємств одразу. Це значно зекономить і ваш, і наш час та ресурси», - зазначила керівниця профільного департаменту АМКУ. 

Штефан Сабау зауважив, що у європейських країнах 90% рішень щодо державної допомоги погоджуються саме через відповідні програми. Він наголосив, що коректне застосування правил державної допомоги є особливо важливим для таких великих індустріальних міст як Кривий Ріг.  

Окремо представник Дніпропетровської ОДА Олексій Псарьов зауважив, що його область є одним з найпотужніших регіонів країни, та завжди сприяє заходам, спрямованим на розвиток економіки й підтримку сприятливого інвестиційного клімату.    

Пізніше з керівництвом АМКУ та SESAR мали нагоду поспілкуватися представники розпорядників коштів та суб’єктів господарювання. Завдяки онлайн-зв’язку участь у дискусії взяли участь більше сотні осіб. Звучали запитання щодо контролю за виконанням умов надання державної допомоги, продовження програм, особливості незначної допомоги тощо. Широка дискусія розгорнулася і навколо державної допомоги комунальним підприємствам. 

На 7 липня у Кривому Розі заплановано тренінг з питань практики застосування законодавства про державну допомогу. Також керівництво АМКУ зустрінеться з представниками Південно-Східного міжобласного територіального відділення Комітету.  



Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux