Державна допомога та комунікації: фахівці АМКУ поділилися досвідом під час тренінгу у Молдові

Опубліковано 29 травня 2023 року о 18:15

Про важливість вдосконалення законодавства щодо державної допомоги, зокрема - регулювання «незначної допомоги», практику оцінки державної допомоги, про сучасні підходи до викриття змов й специфіку комунікації щодо питань конкуренції зі стейкхолдерами йшлося під час тренінгу, який тривав 22-26 травня у Кишиневі (Молдова). Захід було організовано конкурентним відомством Польщі (UOKiK) з метою обміну досвідом між профільними відомствами різних країн. У тренінгу взяли участь фахівці з України, Молдови, Чехії, Румунії та інших держав.

У вступному слові до учасників заходу голова Ради з конкуренції Молдови Алєксєй Герцеску відзначив важливість обміну досвідом з колегами з інших країн та наголосив на ефективності дії нещодавно підписаного Меморандуму про співробітництво з конкурентними відомствами країн Центральної та Східної Європи.

«Приємно бачити, що цей Меморандум спонукав до такої спільної роботи. Це не абстрактна домовленість. Вона трансформувалася у практичні переваги та практичні інструменти для переговорів, кооперації, обміну досвідом», - зазначив очільник конкурентного відомства Молдови. Також Алєксєй Герцеску окремо звернувся до колег з України, подякувавши їм за готовність ділитися досвідом з колегами.

Фахівці Департаменту моніторингу і контролю державної допомоги АМКУ в рамках трьох панелей виступили перед учасниками з доповідями щодо шляхів гармонізації профільного українського законодавства з практикою ЄС, покращення контролю за державною допомогою та методів її адвокатування серед потенційних надавачів.

Водночас у Департаменті наголосили на важливості подальшого перейняття досвіду колег в окремих сферах: «Ми вкотре переконались у необхідності якнайшвидшого вдосконалення українського Закону про державну допомогу насамперед - доповнення визначення державної допомоги критерієм впливу на торгівлю між Україною та ЄС, визначеннями суб’єкта господарювання та економічної діяльності саме в контексті державної допомоги, оскільки це фундаментальні засади, які повинні точно відповідати законодавству ЄС», ­– зазначила очільниця Департаменту Оксана Чабанюк.

Її колега, начальниця третього відділу Департаменту моніторингу і контролю державної допомоги Яна Ткаченко розповіла також, що корисним для України є обмін досвідом щодо регулювання «незначної державної допомоги».

«Інструмент незначної державної допомоги вважається легким шляхом для її надання, оскільки не потребує попереднього повідомлення та не вимагає великої кількості жорстких правил. Однак нам необхідно працювати над налагодженням відповідного обліку та контролю, адже цього вимагають європейські норми», – зазначає Яна Ткаченко.

У рамках панелі щодо адвокатування та комунікацій представники АМКУ розповіли учасникам тренінгу про найбільш ефективні шляхи інформаційної взаємодії з суспільством та діловими колами, про роботу в умовах обмежених можливостей та криз.

«Ми напрацювали ефективні методи роботи в умовах обмежених можливостей, коли запорукою успіху є правильне визначення пріоритетів та концентрація на головних цілях. Загалом і тренінг і подальша дискусія показала, що у нас багато спільного: і цілі, і проблеми, що заважають їх досягати. Але водночас шляхи вирішення цих проблем, та відповідно досягнення цілей - дещо різні, адже повноваження відомств відрізняються, як і рівень обізнаності суспільства щодо цих повноважень», - зазначила начальниця Відділу комунікацій АМКУ Аліна Дзюба. 

За підсумком тренінгу учасники домовилися поглиблювати співпрацю за багатьма спільними напрямками.

Нагадаємо, 18 квітня у Варшаві (Польща) голова Антимонопольного комітету України підписала з колегами з дев’яти конкурентних відомств країн Центральної та Східної Європи Меморандум про регіональне співробітництво. Метою документа є розвиток та зміцнення співробітництва у сфері конкурентного правозастосування та конкурентної політики шляхом створення єдиної платформи для співпраці між відомствами-учасниками.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux