Концентрації: Комісія розпочала поглиблене розслідування щодо запропонованого придбання Figma компанією Adobe

Опубліковано 22 серпня 2023 року о 17:27

Європейська Комісія розпочала поглиблене розслідування, щоб, відповідно до Регламенту ЄС про концентрації, оцінити запропоноване придбання компанії Figma компанією Adobe. Комісія занепокоєна тим, що угода може зменшити конкуренцію на світових ринках у сфері постачання інтерактивного програмного забезпечення для дизайну продуктів та інструментів для створення цифрових активів.

Adobe - це міжнародна компанія, яка пропонує, серед іншого, програмне забезпечення для творчого дизайну (наприклад, Illustrator і Photoshop) та інструмент для інтерактивного дизайну продуктів (Adobe XD). Figma – постачальник веб-інструменту для спільної роботи над інтерактивним дизайном продуктів (Figma Design), а також інструменту для роботи з інтерактивними дошками.

Попередні занепокоєння Комісії щодо конкуренції

Попереднє розслідування Комісії вказує на те, що транзакція може дозволити Adobe обмежити конкуренцію на світових ринках щодо:

Постачання інструментів для інтерактивного дизайну продуктів, враховуючи: (i) що Figma є явним лідером ринку, а Adobe одним із її найбільших конкурентів і те що Adobe і Figma є близькими конкурентами та що транзакція усуне важливу конкурентну силу, і (ii) малоймовірний своєчасний і надійний вихід інших гравців на ринок.

Постачання інструментів для створення цифрових активів шляхом: (i) усунення поточного стримувального впливу Figma на інструменти створення цифрових активів Adobe та (ii) запобігання потенційному перетворенню Figma на ефективного конкурента інструментів для створення ресурсів Adobe за відсутності транзакції.

Крім того, Комісія додатково розслідуватиме, чи може транзакція виключити конкуруючих постачальників інструментів для інтерактивного дизайну продуктів шляхом об’єднання Figma з пакетом Adobe Creative Cloud.

Тепер Комісія проведе поглиблене розслідування наслідків запропонованої транзакції, щоб визначити, чи підтверджуються її початкові сумніви щодо конкуренції.

Комісія тісно співпрацювала з іншими конкурентними відомствами під час попереднього розслідування та продовжуватиме таку співпрацю під час поглибленого розслідування.

Комісія була повідомлена про запропоновану транзакцію 30 червня 2023 року. Тепер Комісія має 90 робочих днів, до 14 грудня 2023 року, щоб прийняти рішення. Відкриття поглибленого розслідування не визначає наперед результат розслідування.

Компанії та продукти

Adobe – це американська міжнародна компанія, що пропонує продукти, які дозволяють створювати та розповсюджувати цифровий контент, такі як Photoshop, Illustrator, Premiere Pro та XD. Adobe здійснює значні операції як по всьому світу, так і у країнах Європейської економічної зони (ЄЕЗ). Adobe пропонує більшість своїх інструментів як окремо, так і в пакетах, наприклад, так званий Creative Cloud Bundle.

Figma – це американська міжнародна компанія, що пропонує продукти для інтерактивного дизайну продуктів, а саме: Figma Design (програмне забезпечення для спільного дизайну) та FigJam (продукт для роботи з інтерактивними дошками).

Правила та процедури контролю за концентраціями

Комісія зобов'язана оцінювати концентрації за участю компаній, оборот яких перевищує певні порогові значення (див. статтю 1 Регламенту про концентрації), та запобігати концентраціям, які б суттєво перешкоджали ефективній конкуренції в ЄЕЗ або в значній її частині.

Переважна більшість заявлених концентрацій не створюють проблем для конкуренції і отримують дозвіл після звичайної перевірки. З моменту отримання повідомлення про транзакцію Комісія, як правило, має 25 робочих днів для прийняття рішення про надання дозволу (Фаза І) або початок поглибленого розслідування (Фаза ІІ).

На додаток до цієї запропонованої транзакції, наразі тривають чотири розслідування щодо концентрацій, які знаходяться у Фазі ІІ (i) запропоноване придбання iRobot компанією Amazon; (ii) запропоноване створення спільного підприємства між Orange та MasMovil; (iii) запропоноване придбання eTraveli компанією Booking; та (iv) запропоноване придбання Asiana компанією Korean Air.

Джерело.


Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux