ECN ухвалила роз’яснення й рекомендації щодо принципів роботи конкурентних відомств країн ЄС в умовах війни в Україні

Опубліковано 25 березня 2022 року о 13:28

Європейська конкурентна мережа (European Competition Network (ECN) ухвалила спільну заяву, що містить роз’яснення й рекомендації щодо принципів роботи конкурентних відомств країн ЄС в умовах війни в Україні.

Європейська конкурентна мережа складається з Комісії ЄС як головної інституції, що відповідає за реалізацію спільної конкурентної політики та національних органів країн ЄС у сфері конкуренції.

На початку заяви ECN засудила безпрецедентну військову агресію Росії проти України: «Ми твердо стоїмо на боці України та її народу в цій війні. Ми цілком усвідомлюємо її соціальні та економічні наслідки, як для України, так і для Євросоюзу».

ECN закликала конкурентні відомства з обережністю та зважено застосовувати норми права, особливо коли йдеться про постачання таких важливих продуктів як електроенергія, харчові продукти та сировина. 

Зазначається, що огляду на досвід вирішення кризових ситуацій, таких як  епідемія COVID, забезпечення рівних та конкурентних умов на усіх ринках   залишається актуальним завданням.

Водночас в ECN розуміють, що внаслідок воєнних дій чи виконання застосованих до Росії санкцій багатьом європейським компаніям доведеться змінити звичну тактику та принципи роботи, наприклад – узгоджувати певні дії між собою для забезпечення закупівель чи розподілу дефіцитних продуктів і ресурсів. 

Враховуючи поточні обставини, вжиття компаніями заходів для пом'якшення наслідків війни в Україні найімовірніше не кваліфікуватиметься як обмеження конкуренції відповідно до статті 101 TFEU/53 EEA, якщо їхня ефективність превалюватиме над порушенням.

У будь-якому випадку, говориться у заяві, ECN не буде активно втручатися у процеси спрямовані на подолання вищезгаданих тяжких економічних наслідків війни в Україні.

Водночас Європейська конкурентна мережа зазначає, що нинішня криза не повинна використовуватися компаніями для свідомого підриву конкуренції й закликала ділові кола повідомляти про змови чи зловживання учасників ринку своїм домінуючим становищем.

Нагадаємо, з метою полегшення роботи бізнесу, від початку війни й до часу її припинення Антимонопольний комітет зупинив розгляд:

- заяв про порушення законодавства про захист економічної конкуренції;

- заяв про захист прав/про недобросовісну конкуренцію;

- заяв та справ про надання дозволу на узгоджені дії, концентрацію суб’єктів господарювання;

- заяв про надання попередніх висновків стосовно узгоджених дій, концентрації суб’єктів господарювання;

- заяв про перевірку чи перегляд рішень АМКУ;

- розгляд повідомлень про державну допомогу та розгляд листів про надання роз’яснень з питань держдопомоги;

- зупинено розгляд скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель та розміщення в електронній системі закупівель рішень щодо цих скарг;

- зупинено перебіг строків надання інформації на вимоги та інші запити державних уповноважених АМКУ.


Оберіть зручний ЗАСТОСУНОК - дізнавайтеся НОВИНИ першими

Facebook / Telegram / Instagram / Twitter

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux