АМКУ дозволив компанії «Metinvest B.V.» набути контроль над Шахтоуправлінням «Покровське», Збагачувальною фабрикою «Свято-варваринська» та іншими компаніями

Опубліковано 01 жовтня 2020 року о 14:30

АМКУ завершив розгляд чотирьох справ про концентрації, які є єдиною транзакцією, пов’язаною з набуттям компанією «Metinvest B.V.» контролю над дев’ятьма суб’єктами господарювання, які здійснюють діяльність у сфері видобутку та реалізації коксівного вугілля та інші види господарської діяльності.

«Metinvest B.V.» отримав контроль над наступними суб’єктами:

  1. ТОВ «ІНДАСТРІАЛ КОАЛ ХОЛДИНГ»,
  2. ПрАТ «ШАХТОУПРАВЛІННЯ «ПОКРОВСЬКЕ»,
  3. ТОВ «ЗБАГАЧУВАЛЬНА ФАБРИКА «СВЯТО-ВАРВАРИНСЬКА»,
  4. ТОВ «ШАХТОБУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ»,
  5. ТОВ «ШАХТА «СВЯТО-ПОКРОВСЬКА № 3»,
  6. ТОВ «ВУГЛЕПРОМТРАНС»,
  7. ТОВ «СВЯТО-ІЛЛІНСЬКИЙ МАШИНОБУДІВНИЙ ЗАВОД»,
  8. ПрАТ «АВТОПІДПРИЄМСТВО «УКРБУД»,
  9. ПрАТ «ШАХТОБУДМОНТАЖНЕ УПРАВЛІННЯ № 1».

У процесі розгляду справ, Комітет оцінив велику кількість товарних ринків, серед яких: будівництво підприємств енергетики, добувної і обробної промисловості; будівельні і монтажні роботи у нежитлових будівлях; сухі суміші, гідрорідина, тощо. Враховуючи незначні сукупні частки учасників концентрації на цих ринках АМКУ надав дозвіл на заявлені дії.

Разом з тим основна увага АМКУ була зосереджена на ринку коксівного вугілля (об’єкти контролю: ПрАТ «ШАХТОУПРАВЛІННЯ «ПОКРОВСЬКЕ» та ТОВ «ЗБАГАЧУВАЛЬНА ФАБРИКА «СВЯТО-ВАРВАРИНСЬКА»).

Так, під час розгляду відповідної справи було, встановлено, що:

  • Сукупна частка учасників концентрації (з урахуванням внутрішньогрупового споживання та імпорту) на ринку коксівного вугілля за підсумками 2016-2019 років становила 11,9% – 23,2%.
  • Ринок є імпортоорієнтованим. Частка імпорту коксівного вугілля протягом періоду дослідження становила 66% – 75%.
  • За рахунок видобутку українського коксівного вугілля можливо забезпечити лише близько 20% від загального обсягу потреб споживачів – українських виробників коксу.
  • У будь-якого з учасників ринку є можливість імпортозаміщення коксівного вугілля в розумні строки та з помірними витратами, оскільки, імпортна продукція є більш конкурентоспроможною, ніж вітчизняна.
  • Виробничі потужності всієї вугільної промисловості України задіяні лише на 69%.
  • Виробничі потужності видобутку коксівного вугілля деяких шахт Міненерговугілля суттєво недозавантажені та мають запас використання.

Водночас враховуючи істотну частку учасників концентрації у видобутку коксівного вугілля, а також проектних та виробничих потужностей (за підсумками 2017 – 2019 років), компаніям було запропоновано взяти на себе зобов’язання, які б могли усунути потенційно можливий негативний вплив на конкуренцію.

Компанія «Metinvest B.V.» повідомила про готовність взяти зобов’язання, якими  має бути обумовлено здійснення відповідної концентрації. 

У рамках розгляду справи Комітет опитав споживачів, експертів і конкурентів на ринку коксівного вугілля та провів «market test». Ключові споживачі коксівного вугілля в Україні зазначили, що запропоновані зобов’язання не суперечитимуть їхнім інтересам.

Для уточнення відносин контролю об’єктів придбання були направленні запити до Служби безпеки України, Ради національної безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Національного антикорупційного бюро України.

Враховуючи зібрану в рамках розгляду справ інформацію, а також базуючись на тому факті, що запропоновані учасниками концентрацій зобов’язання загалом відповідають потребам споживачів на даному ринку, АМКУ надано дозвіл на заявлені дії та накладено зобов’язання, якими має бути обумовлено здійснення концентрації на ринку коксівного вугілля України.



Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux