«Ми готові почати практичне втілення реформи конкурентного законодавства»: підбито підсумки трирічного Проекту ЄС Twinning

Опубліковано 22 лютого 2023 року о 17:14

Розробка стратегії та пакетів законодавчих ініціатив необхідних для здійснення реформи конкурентного законодавства, адвокація майбутніх законодавчих змін та навчання українських фахівців особливостям європейського правозастосування: такими стали головні результати трирічної роботи Проекту ЄС Twinning «Підтримка Антимонопольного комітету України у подальшому наближенні юридичної і процесуальної практик антимонопольного контролю за концентраціями у ЄС». 22 лютого 2023 року відбувся заключний захід, під час якого було підбито результати співпраці з європейськими партнерами. У зустрічі взяли участь лідери проекту та його компонентів з боку АМКУ та Європейського союзу, представники Кабінету Міністрів України, народні депутати України та представники ділової спільноти.

Голова Антимонопольного комітету та лідерка проекту з українського боку Ольга Піщанська назвала головними здобутками проекту – законопроект №5431 та значний прогрес у підвищенні кваліфікації колективу АМКУ.

«Від прийняття цього документу Верховною Радою залежить реформа антимонопольного законодавства в цілому, та Комітету, зокрема. А також значною мірою – виконання Україною її міжнародних зобов’язань в частині імплементації законодавства. Підсумовуючи результат проекту Twinning, я візьму на себе сміливість констатувати, що головним нашим спільним здобутком є, все ж таки, не документи чи інформація, а сильний, кваліфікований та підготовлений колектив Комітету», – зазначила Ольга Піщанська.

Законопроект №5431 мав розглядатися Верховною Радою у другому читанні ще у лютому 2022-го, але завадив початок повномасштабної війни. Попри це Комітет прийняв рішення продовжити роботу над іншими документами, потрібними для реалізації реформи:

«З початком повномасштабного вторгнення ми спільно з колегами з Twinning та USAID приступили до розробки підзаконних актів, необхідних для імплементації законопроекту №5431. Зокрема, ми зосередилися на Порядку врегулювання у справах про захист економічної конкуренції, Положенні про концентрацію та Порядку звільнення від відповідальності за участь в антиконкурентних узгоджених діях», – зазначила лідерка першого компоненту проекту, державна уповноважена АМКУ Ольга Нечитайло.

Її колега, лідер другого компоненту, державний уповноважений АМКУ Сергій Шершун також додав, що разом з експертами Twinning було розроблено низку нормативно-правових актів, що стосувалися порядку проведення перевірок, розрахунку штрафів та розгляду справ АМКУ.

Водночас голова Комітету з питань бюджету ВРУ, народна депутатка Роксолана Підласа висловила сподівання, що №5431 найближчими місяцями буде проголосований у другому читанні, порівнявши складність процесу його розгляду з ухваленням закону щодо відкриття ринку землі.

«Хоча законопроект №5431 ще не став законом, але ми уже часто посилаємося на розроблені підзаконні акти, коли переконуємо колег підтримувати ухвалення цього законопроекту. Сподіваюся, що вже в найближчі місяці законопроект буде винесений до сесійної зали та проголосований. Особливо в світлі нещодавньої заяви МВФ за результатами перегляду моніторингової програми. МВФ переконаний, що Україна повинна продовжувати реформи, зокрема у сфері підвищення конкурентноспроможності приватного сектору», – наголосила Роксолана Підласа.

Сподівання на швидке ухвалення законопроекту висловив і представник іноземних партнерів, менеджер з питань економічної політики Секції з питань конкуренції, приватизації та державних підприємств Представництва ЄС в Україні Панагіотіс Стамоуліс: «Ми вважаємо, що, незважаючи на війну, законопроект №5431 повинен бути ухвалений якнайшвидше. Це допоможе АМКУ забезпечити реалізацію конкуренції в умовах викликів, які поставить повоєнна реконструкція».

Питання повоєнної відбудови у своїй промові під час зустрічі торкнулася і заступниця Міністра економіки України Надія Бігун. Вона відзначила важливість підтримки партнерів в цьому процесі, а також тісного партнерства між Міністерством та АМКУ.

«Партнерство з Антимонопольним комітетом є вкрай важливим. Особливо зараз, коли у нас є жахливі наслідки війни, коли дуже важливо швидко відбудувати країну: інфраструктуру та економіку. Без стійкої, потужної економіки ми не зможемо у майбутньому протистояти нашим агресивним північним сусідам», – говорить Надія Бігун.

Цю думку поділяє і заступник директора управління міжнародних відносин FTC Рассел Дамтофт: «Коли закінчиться війна – цінність таких проектів, як Twinning підвищиться і вони будуть відігравати ще більшу роль. Всі гроші, які будуть приходити в Україну в рамках відбудови, мають бути спрямовані на краще майбутнє. А АМКУ є інструментом в досягненні Україною цілі – стати достойним членом Європейського союзу».

Загальні результати Проекту підсумував у своєму виступі постійний радник Проекту Шарунас Паярскас: окрім проекту закону №5431, 13-ти нормативно правових актів та 8-ми процедурних актів, в рамках Twinning також було проведено 16 навчань, 35 консультацій з практичних питань, 9 лекцій для студентів навчальних закладів, 8 тренінгів зі зв’язків з громадськістю та здійснено 3 навчальних візити.

«Я задоволений результатами, які ми отримали під час проекту, незважаючи на те, що в його реалізації було багато перешкод. Перша частина проекту припала на час коронавірусних обмежень, під час другої частини проекту почалася війна. За 33 місяці роботи відбулося багато змін, але нам вдалося пройти через усі труднощі та досягти запланованих цілей».

Також під час зустрічі було зазначено, що завдяки проекту Комітет став максимально відкритим у своїй комунікації з громадськістю, діловими колами та органами влади.

Голова Конкурентного відомства Литви та лідер проекту з боку європейських партнерів Шарунас Касераускас підкреслив, що з завершенням проекту Twinning, співпраця партнерів з АМКУ не припиняється:

«У нас є ще багато роботи. Ми закриваємо проект, але ми не «закриваємо двері». Ми залишаємося партнерами АМКУ та продовжимо працювати разом. Якщо вам потрібна буде наша допомога – ви її отримаєте», – наголосив Шарунас Касераускас.

У подальшій підтримці АМКУ запевнив і радник з питань конкуренції та член правління Румунської ради з питань конкуренції Космін Белакуренцу: «Україна зараз є державою-кандидатом на вступ до ЄС. З досвіду Румунії можу сказати, що цей шлях не буде легким, особливо - його конкурентна складова. Але хочу вас запевнити, що ви можете розраховувати на нас, якщо вам потрібна наша допомога».

Підсумовуючи результати зустрічі голова АМКУ Ольга Піщанська зазначила, що цей проект виконав свою місію та заклав міцне підґрунтя для реалізації однієї з найскладніших вітчизняних реформ:

«За результатами цього проекту ми уже готові починати практичне втілення реформи. Підготовано майже всі підзаконні нормативні акти. Потрібно лише ухвалення парламентом законопроекту 5431 в другому читанні. Більш того, у найближчі два-три тижні ми оприлюднимо у вигляді презентації наші спільні напрацювання щодо пропозицій до другого етапу реформи», – анонсувала Ольга Піщанська.

Довідково: Проект ЄС Twinning «Підтримка Антимонопольного комітету України у подальшому наближенні юридичної і процесуальної практик антимонопольного контролю за концентраціями у ЄС» стартував у травні 2020 року та офіційно завершується 24 лютого 2023 року. Він мав на меті наблизити роботу АМКУ до кращих європейських стандартів захисту конкуренції. За цей час у роботі Проекту взяли участь 65 експертів з Німеччини, Румунії та Литви. Проект фінансувався коштом ЄС.

 


Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux