«Знаїмо»: запрацювала платформа про здорове харчування у школах

Опубліковано 20 грудня 2021 року о 13:38

Про важливу роль правильного раціону дітей у школах, про обов’язки та можливості місцевої влади, освітян та бізнесу під час реалізації реформи шкільного харчування, алгоритми дій щодо основних процесів організації харчування, зокрема, закупівель розповідає нова універсальна платформа «Знаїмо». Її презентація відбулася днями за участі Першої леді Олени Зеленської.

«Знаїмо» - спільний проєкт державних органів України, серед яких є і Антимонопольний комітет, міжнародних партнерів, українських громадських організацій і компаній. Підтримку в розробці сайту надали Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, Швейцарсько-українські проєкти DECIDE та «Діємо для здоров'я», Асоціація дієтологів України, команда Євгена Клопотенка.  

На платформі «Знаїмо» зібрано нормативно-правові акти, роз’яснення з організації харчування у школах, закупівель продуктів та обладнання, приклади успішних практик, рекомендовані меню для шкіл і технологічні картки приготування страв, інформацію про харчування для дітей з особливими дієтичними потребами, відеоінструкції щодо сучасних форм організації шкільного харчування та впровадження системи HACCP.

Презентуючи новий портал, Олена Зеленська зазначила, що на сайті зібрана і регулярно оновлюється вся ключова інформація про реформу, навчальні матеріали та підказки, якими можуть користуватися учасники процесу.

«Наша мета стала більшою, ніж просто змінити шкільне меню. Ми хочемо змінити харчові звички українців. Це, звичайно, не робиться за день чи навіть за рік. Та хтось має розпочати. Нехай це будемо ми», – зазначила перша леді Олена Зеленська. 

Антимонопольний комітет також долучався до проведення п’яти тематичних регіональних форумів, що тривали впродовж 2021 року у різних регіонах країни. У них взяли участь близько 3 000 учасників.

Голова Антимонопольного комітету Ольга Піщанська під час форумів наголошувала, що якість шкільного харчування починається з правильно і чесно проведених закупівель. Вона закликала представників бізнесу та замовників дотримуватися законодавства, а також обов’язково повідомляти Комітет про порушення.

«Це питання стосується дітей і тут немає місця для жодних ризиків. Замовники мають ґрунтовно формувати чіткі, недискримінаційні умови тендерної документації, вимагати сертифікати якості продукції та спроможності учасника виконати договір. Своєю чергою учасники закупівель повинні відмовитися від будь-яких недобросовісних практик. Комітет жорстко реагує на ці порушення», - зазначила Ольга Піщанська.

Про головні помилки замовників та бізнесу, статистику порушень у цій сфері можна дізнатися з матеріалів АМКУ, розміщених на сайті «Знаїмо».

Нагадаємо, реформу системи шкільного харчування розпочалася у 2019 році за ініціативою першої леді Олени Зеленської. Протягом 2020 року було затверджено оновлений Санітарний регламент і нові гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів у школах, розроблено методичні рекомендації щодо закупівель і методичні настанови для використання системи НАССР.


Оберіть зручний ЗАСТОСУНОК - дізнавайтеся НОВИНИ першими

Facebook / Telegram / Instagram / Twitter




Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux