Відповідальність та ефективність. АМКУ та SESAR провели на Прикарпатті тренінг щодо державної допомоги

Опубліковано 20 грудня 2021 року о 10:27

Обравши європейський шлях розвитку Україна мусить до серпня 2022 року запровадити інститут державної допомоги та повною мірою імплементувати його правила, як це зробили усі держави-члени ЄС. Але до цього часу в органів влади залишається чимало запитань щодо ефективного та правомірного застосування відповідного законодавства.

У Івано-Франківську відбувся тренінг щодо застосування законодавства про державну допомогу, що проводять Антимонопольний комітет та проєкт ЄС «Підтримка АМКУ у провадженні правил державної допомоги» (SESAR).

Інтерес до тематики державної допомоги виявила велика кількість представників місцевих громад, комунальних підприємств, працівники міської та обласної рад. Участь у тренінгу також взяли працівники Західного міжобласного територіального відділення АМКУ.

На початку заходу голова Антимонопольного комітету Ольга Піщанська закликала учасників не розглядати державну допомогу, як заборонену, адже за умови дотримання законодавства це - ефективний інструмент для розвитку економіки.

«Надавати кошти на розвиток бізнесу не просто можна, а потрібно. Але лише за умови дотримання правил. Адже Комітет може прийняти рішення про недопустимість допомоги та кошти доведеться повертати. Що створить великі проблеми надавачеві і отримувачеві. Нагадаю, днями було прийнято рішення щодо Кам’янської міської ради, якій доведеться повернути майже 30 млн грн, бо в рамках програми не було дотримано відповідних критеріїв», - зазначила голова Антимонопольного комітету Ольга Піщанська.

Про значні успіхи впровадження Україною правил державної допомоги розповів керівник проєкту SESAR Штефан Сабау.

«Я з Румунії. Наша країна йшла до ЄС впродовж 20 років. А ці правила допомогли нам розвитися дуже швидкими темпами. І з боку ваших місцевих рад, обласної ради, представників бізнесу, комунальних підприємств ми теж бачимо дуже великий інтерес до цієї теми. Озираючись на минулий рік я відчуваю гордість. Експерти Проекту, спільно з АМКУ, провели 8 регіональних тренінгів. Сподіваюся, наступний рік буде ще більш продуктивним», - висловив думку Штефан Сабау.

Загалом участь у завершальному у 2021 році тренінгу офлайн та онлайн взяли близько сотні учасників. По завершенню всі вони отримали відповідні сертифікати.

Також 17 грудня голова Антимонопольного комітету Ольга Піщанська зустрілася з працівниками Західного міжобласного територіального відділення АМКУ.

Колеги обговорили проблемні питання та пропозиції, зокрема щодо визначення показників ефективності роботи Відділення, виконання його рекомендацій, проведення перевірок та пріоритетних напрямків роботи на наступний рік.


Оберіть зручний ЗАСТОСУНОК - дізнавайтеся НОВИНИ першими

Facebook / Telegram / Instagram / Twitter


Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux