Юрій Терентьєв: Проконкурентна компетенція має з'явитися у кожного міністерства та відомства

Опубліковано 15 грудня 2016 року о 09:52

Описание: Описание: D:\NEW_PortalManager-AMKUMOD\1.0.6.1.0.2.0\Temp\TempHtml.files\PM661image002.jpgПро це 14 грудня 2016 року під час засідання круглого столу «Проконкурентна регуляторна політиказапорука економічного розвитку України» заявив Голова Антимонопольного комітету України Юрій Терентьєв.

Голова Комітету вважає, що створення якісного експертного середовища є одним з найважливіших викликів для вітчизняних фахівців в сфері конкуренції: «Ми маємо підтримувати діалог з експертним середовищем та з інститутами громадянського суспільства на широкому рівні, не обмежуючись лише колами, пов’язаними з органами державного управління та галузевим представництвом».

Для Антимонопольного комітету взаємодія з таким середовищем є вкрай важливою, оскільки він, демонструючи відкритість та прозорість, хоче давати власне бачення пріоритетів діяльності експертам та отримувати якісний зворотний зв'язок.

«Нам необхідно отримувати інформацію не тільки від іноземних науковців, їх бачення проблем конкурентної політики, економіки, права, але й вести такий діалог і в Україні. Поки що, на жаль, я бачу певний дефіцит в цьому питанні. Ми всі маємо формувати  якісні майданчики для обговорення конкурентних питань і, власне, разом формувати вітчизняне високопрофесійне експертне середовище», — наголосив у своєму виступі Голова конкурентного відомства.

Юрій Терентьєв подякував міжнародним експертам з FTC, ОЕСР та CDF, які відзначили позитивну динаміку покращення якості роботи Антимонопольного комітету. Він підкреслив, що це сталося, в тому числі, завдяки коригуванню підходів Комітету до вирішення проблемних питань. «Антимонопольний комітет має компетенцію згідно із законодавством здійснювати дуже багато різних заходів, спрямованих як на правозастосовчу діяльність, так і на розслідування справ, порушень, і за власною ініціативою, і за заявами суб’єктів. Однак, у всіх цих випадках ми завжди боремося з наслідками, що є дуже енергетично затратно, неефективно з точки зору ресурсів, а потрібно аналізувати ситуацію та пропонувати вирішення причин системних проблем», — зазначив він.

Також Голова Комітету вважає за необхідне як скоріше прийняття Загальнодержавної програми розвитку конкуренції і вона може з’явитися вже наступного року.

«Зараз ми обговорюємо можливості створення Програми розвитку конкуренції із Світовим банком. Ця організація має великий досвід зі сприяння створенню таких програм в 42-ох країнах світу. Переговори тривають з квітня цього року, в жовтні до України завітала Місія Світового банку, з якою ми консультувались з приводу нашої ідеї щодо Програми.

Ідея полягає в тому, щоб за допомогою експертів Світового банку сформулювати документ, який відповідав би на три запитання: по-перше, якими мають бути принципи проконкурентного  державного регулювання, по-друге, яким є стан конкуренції в основних галузях економіки, по-третє, яким має бути проконкурентний план дій не тільки Антимонопольного комітету, а й всіх органів державної влади. Зараз ми на етапі проектування цього документу, його перший варіант, думаю, можна буде побачити в другому кварталі 2017-го року».

«Цього року ОЕСР переглядала рекомендації, надані Антимонопольному комітету ще в 2008 році. Одна з рекомендацій стосувалась адвокатування конкуренції. ОЕСР відзначила, що Комітет робить дуже багато для здійснення заходів з адвокатування конкуренції.

Однак, експерти ОЕСР також додали, що ця рекомендація не може вважатись повністю виконаною. Аргументація була наступною: щоб інструменти адвокатування конкуренції працювали ефективно, Антимонопольний комітет не має бути єдиним виконавцем цього завдання. В кожному міністерстві та відомстві, які мають вплив на ту чи іншу галузь, повинна бути власна компетенція, експертна функція аналізувати законодавство, власну роботу з регулювання відповідних секторів з точки зору їх проконкурентності», —  резюмував Юрій Терентьєв.

Учасники заходу також обговорили стан та перспективи розвитку проконкурентної регуляторної політики на стратегічних ринках України, шляхи удосконалення, необхідності впровадження механізмів експертного і громадського контролю над її розвитком.

У дискусії взяли участь народні депутати, відповідальні працівники Кабінету Міністрів України, керівники Міністерства економічного розвитку та торгівлі України, Антимонопольного комітету України, регуляторних органів, бізнес-об’єднань та експертних організацій.

Організаторами заходу є Фонд розвитку конкуренції, Рада підприємців при Кабінеті Міністрів України, Федерація роботодавців України, Український союз промисловців і підприємців в рамках угоди про співпрацю між Фондом розвитку конкуренції, Федеральною торговою комісією США та Агентством США з міжнародного розвитку.

 

 

 

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux