Заява АМКУ з приводу штрафу ПАТ "Газпром"

Опубліковано 15 грудня 2016 року о 11:05

Оцінка вільного трактування представниками ПАТ «Газпром» рішень українського суду не входять до компетенції Антимонопольного комітету України. Водночас Антимонопольний комітет користується нагодою, щоб прокоментувати слова керівників російського монополіста та тамтешніх політиків.

Зокрема, цитату голови правління «Газпрому» Олексія Міллера: «У нас, крім газу в трубі, немає жодних активів на території України. Якщо питання ставиться саме таким чином, то йдеться про фактичний відбір нашого газу, який призначений для європейських споживачів»,  — каже голова правління ПАТ «Газпром». Крім того, днями Міністр енергетики РФ Олександр Новак також розповсюдив інформацію про ніби то отримані від Європейської комісії гарантії про не стягнення штрафу, накладеного АМКУ на ПАТ «Газпром».

Стосовно цих рефлексій, розтиражованих у ЗМІ, АМКУ повідомляє наступне.

Рішенням від 22.01.2016 р. № 18-р Антимонопольний комітет України наклав на ПАТ «Газпром» штраф у розмірі 85 965 927 000 грн. за зловживання монопольним становищем на ринку послуги з транзиту природного газу магістральними трубопроводами територією України та зобов’язав ПАТ «Газпром» протягом 2 місяців припинити порушення.

ПАТ «Газпром» в установлений 2-місячний строк штраф не сплатив. Для стягнення несплаченого штрафу та нарахованої відповідно до Закону пені у розмірі штрафу, усього на суму 171 931 854 000 грн., Комітет звернувся до Господарського суду міста Києва, який 05.12.2016 року позов АМКУ задовольнив, присудив стягнути з ПАТ «Газпром» 85 965 927 000 грн. штрафу, 85 965 927  000 грн. пені та зобов’язав виконати рішення Комітету (припинити порушення).

Якщо рішення Господарського суду міста Києва буде залишено Апеляційним судом міста Києва без змін (або якщо апеляційну скаргу не буде подано) і ПАТ «Газпром» не сплатить суму штрафу та пені добровільно, то Комітет звертатиметься із заявою про примусове виконання до Державної виконавчої служби, яка здійснює примусове виконання судових рішень на території України. Разом із тим, Комітет розглядає і інші можливі варіанти, включно з примусовим виконанням свого рішення за кордоном.

При цьому  АМКУ підкреслює, що ні в документах, які готувалися та подавалися до суду, ні під час судових слухань, ні жодним іншим чином ніколи не вимагав і не згадував можливого арешту та звернення стягнення на транзитний газ, який поставляється ПАТ «Газпром» магістральними трубопроводами територією України європейським споживачам.

Антимонопольний комітет також нагадує про  те, що АМКУ є незалежним органом зі спеціальним статусом, спроби впливу на його рішення та здійснення тиску караються за українським законодавством.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux