Відкритий до діалогу та співпраці: представники Комітету взяли участь у щорічному Судовому форумі

Опубліковано 04 жовтня 2021 року о 19:00

Про відкритість, передбачуваність та зрозумілість Антимонопольного комітету України говорили під час ювілейного – Х щорічного Судового форуму у Києві. Він традиційно проводиться Асоціацією правників України спільно з Радою Європи «Підтримка судової влади України в забезпеченні кращого доступу до правосуддя». Цьогорічна тема заходу: «Незалежна судова влада – фундамент держави в умовах турбулентності».

І вперше тематиці Антимонопольного комітету там було відведено окрему сесію, в якій взяли участь заступниця голови АМКУ – державна уповноважена Анжеліка Коноплянко та директорка юридичного Департаменту Комітету Ганна Кривошей.

У ході дискусії Анжеліка Коноплянко зауважила, що Антимонопольний комітет завжди відкритий для діалогу та налаштований на співпрацю. Також Комітет постійно працює над удосконаленням змісту процесуальних документів. 


«Ми врахували позицію Великої Палати Верховного Суду щодо листів про відмову у розгляді справи й зараз оформлюємо їх як і рішення Комітету: з належним обґрунтуванням. Щоб у заявника була можливість зрозуміти причини відмови, а у суду – перевірити наші доводи», – зазначила державна уповноважена.

Анжеліка Коноплянко також звернула увагу, що за останній рік Комітет став більш публічним та передбачуваним у питанні визначення розміру штрафних санкцій.

«Майже після кожного засідання ми на офіційному сайті АМКУ повідомляємо про найбільш гучні й значущі рішення і пояснюємо, які саме обставини враховували під час накладення штрафу. Таким чином ми стаємо зрозумілішими суспільству та даємо змогу усім пересвідчитися в нашій справедливості та неупередженості», – підкреслила заступниця голови АМКУ. 


Під час сесії представники Комітету, суддівської та юридичної спільноти обговорили оскарження рішень АМКУ, підстави для оскаржень, про стандарти доказування під час розгляду АМКУ справ. Зокрема, Ганна Кривошей акцентувала, що цьогоріч кількість скасованих рішень АМКУ сягає 5-7 %, що є позитивною динамікою Комітету. 

«2021 рік є досить продуктивним з точки зору правових позицій Верховного Суду. І висновки Верховного Суду щодо позиції АМКУ Комітет завжди враховує та надалі, безумовно, переглядає підходи щодо збору доказів та щодо інших недоліків, на які вказує суд», - підсумувала директорка юридичного департаменту.

Окремо підіймалися теми щодо дискреційних повноважень Комітету та їхніх меж, щодо призначення судом експертизи. Щодо останнього, то представники АМКУ наполягали, що визначення монопольного становища суб’єкта господарювання є виключним повноваженням Комітету та не може вирішуватися експертами. Водночас правова оцінка доказів у матеріалах справи є виключним повноваженням суду, підкреслили у АМКУ.


Оберіть зручний ЗАСТОСУНОК - дізнавайтеся НОВИНИ першими

Facebook / Telegram / Instagram / Twitter 



Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux