Уряд схвалив критерії оцінки допустимості державної допомоги для місцевої інфраструктури

Опубліковано 13 жовтня 2023 року о 16:15

Розроблені Антимонопольним комітетом України Критерії оцінки допустимості державної допомоги суб’єктам господарювання для місцевої інфраструктури затвердив Кабінет Міністрів України на засіданні 13 жовтня.

Постанова «Про затвердження критеріїв оцінки допустимості державної допомоги суб’єктам господарювання для місцевої інфраструктури» запроваджує на національному рівні підходи до оцінювання допустимості державної допомоги суб’єктам господарювання для будівництва та модернізації місцевої інфраструктури, що поліпшуватиме споживче середовище, середовище для ведення підприємницької діяльності, а також сприятиме модернізації і розвитку промислової бази на місцях. Водночас документ забезпечує належну імплементацію положень Угоди про асоціацію в частині державної допомоги суб’єктам господарювання.

Відповідно до положень Критеріїв, до категорій отримувачів державної допомоги належать суб’єкти господарювання, які одночасно відповідають таким ознакам:

- є суб’єктами господарювання, які не перебувають у скрутному становищі;

- є суб’єктами господарювання, що провадять діяльність, пов’язану з інфраструктурою, що використовується для пропозиції та/або реалізації товарів (робіт, послуг) на ринку (економічну діяльність).

Важливо, що державна допомога обов’язково повинна мати стимулюючий ефект та спрямовуватись на відшкодування суб’єктам господарювання допустимих витрат, які пов’язані з інвестиціями.

Також, Критеріями визначено, що:

- доступ до інфраструктури повинен бути відкритим для осіб, які заінтересовані в користуванні інфраструктурою, та надаватися на прозорій і недискримінаційній основі.

- плата за використання або продаж інфраструктури повинна відповідати ринковим умовам.

- експлуатація інфраструктури здійснюється суб’єктами господарювання на відкритій, прозорій та недискримінаційній основі, що забезпечує відповідність вартості або плати за таку експлуатацію ринковим умовам, з урахуванням вимог законодавства.

Слід зазначити, що чітке нормативно-правове визначення правил надання державної допомоги є важливим, оскільки сприяє забезпеченню захисту та розвитку конкуренції, підвищенню прозорості та ефективності управління ресурсами держави та місцевими ресурсами, дотриманню міжнародних зобов’язань України у сфері державної допомоги.

(Фото: Урядовий портал)


Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux