У Вашингтоні відбувся саміт правозастосовців від FTC & DOJ та стартує ABA Antitrust Spring Meeting-2023

Опубліковано 28 березня 2023 року о 15:54

У Вашингтоні (США) 28 березня розпочинається 71-а щорічна Весняна антимонопольна зустріч Американської Асоціації Юристів (ABA), до участі у якій долучиться голова Антимонопольного комітету України Ольга Піщанська. Захід є найбільш масштабним у світі та щороку збирає більше трьох тисяч делегатів з 65 країн: юристів, науковців, економістів, правників, журналістів та студентів.

Напередодні, 27 березня, пройшов щорічний саміт експертів з питань правозастосування, організований Федеральною торговою комісією США та Міністерством юстиції США.

На полях саміту відбулася робоча зустріч голови АМКУ Ольги Піщанської з головою Федеральної торгової комісії США Ліною Хан. Керівниця Антимонопольного комітету серед іншого поінформувала американську колегу про поточний стан конкуренційної реформи в Україні, зокрема, - про долю ключового законопроекту № 5431, зазначивши, що зараз він перебуває на фінальній стадії схвалення парламентом.

Також під час зустрічі йшлося про основні виклики, які постали перед АМКУ у зв’язку з війною. За словами Ольги Піщанської, економіка України зазнала та продовжує зазнавати значних збитків, внаслідок чого відбуваються зміни практично на всіх ринках. Відповідно, під час повоєнного відновлення країни можуть виникнути ризики формування високої концентрації на окремих ринках. Тож Комітет, за її словами, наразі розглядає низку заходів, щоб бути готовим попереджувати та вирішувати такі ситуації.

Окремо - зупинилися на питанні протидії олігархам в Україні. Ольга Піщанська зазначила, що хоча частина бізнесу цих осіб була зруйнована внаслідок бойових дій, однак ринкова влада у них все ще залишається.

Ліна Хан цікавилися загальною соціально-економічною ситуацією в Україні, станом та настроями бізнесу й особливостями роботи АМКУ та його МТВ під час війни.

В рамках самого саміту, окрім доповідей та виступів учасників, відбувалися й численні інтерактивні сесії. Зокрема, під час обговорення тематики щодо змов під час публічних закупівель Ольга Піщанська розповіла учасникам про кількість відповідних справ в Антимонопольному комітеті України, найпоширеніші види порушень та яким чином АМКУ з ними бореться й намагається попередити. Також в рамках сесій обговорювалися питання концентрацій, монополізації ринків та визначення ринків.

Весняна антимонопольна зустріч триватиме у Вашингтоні до 31 березня. Окрім участі у запланованих в рамках заходу сесіях та виступах, голова АМКУ також планує зустрітися помічником Генерального прокурора США Джонатаном Кантером та заступником помічника Генерального прокурора США Меггі Гудлендер.

Нагадаємо, на початку масштабного вторгнення росії у 2022 році голова АМКУ Ольга Піщанська онлайн звернулася до учасників 70-ї Весняної зустрічі і закликала міжнародних партнерів якомога швидше об’єднатися та підтримати Україну.


Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux