Тримаємо економічний фронт: підсумки дев’ятого засідання наглядової ради проєкту ЄС Twinning

Опубліковано 01 липня 2022 року о 13:22

Набуття Україною статусу кандидата до Європейського союзу ставить перед Антимонопольним комітетом України нові виклики та актуалізує поглиблення співпраці в рамках проєкту ЄС Twinning. Таку думку висловила голова АМКУ та лідерка проєкту з українського боку Ольга Піщанська під час дев’ятого засідання наглядової ради Проєкту 1 липня.

Голова АМКУ подякувала закордонним колегам за підтримку та солідарність в умовах воєнного часу і зазначила, що цей Проєкт є рушієм європейської інтеграції Комітету.

«Зараз у нас є кілька фронтів – військовий та, не менш важливий, економічний фронт. АМКУ є однією з тих інституцій, діяльність яких напряму впливає на швидкість та якість приведення усіх українських економічних процесів до стандартів ЄС. В останні три місяці в рамках проекту Twinning ми працювали над найбільш пріоритетними підзаконними актами. Особлива увага приділялася тим, що стосуються Leniency та Settlement», – підкреслила голова Комітету.

Ольга Піщанська зазначила, що днями ці позиції детально обговорювалися з колегами з Федеральної торгової комісії США (FTC). Також голова АМКУ відзначила важливість якнайшвидшого ухвалення законопроєкту №5431 - ключового для реалізації першого етапу конкуренційної реформи. За її словами, після отримання статусу кандидата у ЄС, Україна має значно прискорити реформування законодавства та перейти до реалізації вже другого етапу.

Голова Комітету також подякувала партнерам за плідну роботу в рамках Тижня конкуренції ОЕСР у Парижі.

У відповідь колеги по Проєкту відзначили стійкість української сторони, яка продовжує роботу в умовах війни. 

«Новий статус України як кандидата до ЄС накладає певну відповідальність та дає нові можливості як для України, а саме АМКУ, так і для нас. Всі ми, як партнери, повинні активізувати нашу співпрацю та спільно реагувати на виклики у цій сфері», – зазначив Голова Конкурентного відомства Литви та лідер проєкту з боку європейських партнерів Шарунас Касераускас.

Водночас менеджер з питань економічної політики Секції з питань конкуренції, приватизації та державних підприємств Представництва ЄС в Україні Панагіотіс Стамоуліс відзначив, що партнери готові і надалі підтримувати Україні у процесі приведення законодавства до стандартів ЄС. 

Під час засідання учасники заслухали звіт стосовно реалізації проєкту ЄС Twinning за минулий період та затвердили план на наступний.

Довідково: Проект ЄС Twinning «Підтримка Антимонопольного комітету України у подальшому наближенні юридичної і процесуальної практик антимонопольного контролю за концентраціями у ЄС» стартував у травні минулого року та розрахований на два роки. Його мета – наблизити роботу АМКУ до кращих європейських стандартів захисту конкуренції. Проект фінансується ЄС за підтримки Ради з конкуренції Литви, Федерального міністерства економіки та енергетики Німеччини й Ради з конкуренції Румунії.


Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux