Справа ТРЦ «Республіка»: АМКУ виграв апеляцію у ТОВ «Солтекс Капітал» та ТОВ «Толкфін»

Опубліковано 02 грудня 2021 року о 13:58

Північний апеляційний господарський суд задовольнив апеляційну скаргу Антимонопольного комітету України та скасував рішення Господарського суду міста Києва, яким було визнано недійсним рішення Комітету у справі щодо змови трьох компаній на аукціоні, серед яких ТОВ «Солтекс Капітал» і ТОВ  «Толфін».

Нагадаємо, Комітет встановив, що у 2019 році товариства з обмеженою відповідальністю «Солтекс Капітал», «Фінгруп Фактор» та «Толкфін» узгодили між собою участь в аукціоні під час продажу Фондом гарантування прав кредитної вимоги банку "Надра", в забезпеченні по якому був зазначений недобудований ТРЦ «Республіка».

Ця процедура передбачає автоматичне покрокове зниження ціни системою, допоки один з учасників не зробить «ставку» з фіксацією ціни. На наступному етапі аукціону інші учасники можуть подати пропозицію із більшою ціною. І все ж першому учаснику надається право на останню найбільшу ставку, тобто, можливість виграти аукціон.

Перед проведенням аукціону Фонд гарантування вкладів фізичних осіб зазначав, що вказаний лот є найдорожчим за весь час проведення аукціонів з продажу активів банків, що ліквідуються. При цьому Комітетом було встановлено, що права кредитної вимоги на ТРЦ «Республіка» було продано лише за 30% від початкової вартості і на фінальному етапі аукціону ціна знизилась з 2,56 млрд грн до 777 млн грн.

Проаналізувавши усі дані та зібравши докази, Комітет визнав дії ТОВ «Солтекс Капітал», ТОВ «Фінгруп Фактор» і ТОВ «Толкфін» порушенням законодавства про захист економічної конкуренції, передбаченого пунктом 4 частини другої статті 6, пунктом 1 статті 50 Закону України «Про захист економічної конкуренції» - антиконкурентні узгоджені дії, що призвели до спотворення результату аукціону. Відтак Комітет оштрафував порушників на загальну суму у понад 4,6 млн грн.  

Нагадаємо, участь у змовах на торгах, згідно з законодавством, тягне за собою позбавлення порушників права участі у публічних закупівлях на 3 роки.


Оберіть зручний ЗАСТОСУНОК - дізнавайтеся НОВИНИ першими

Facebook / Telegram / Instagram / Twitter


Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux