Розпочався новий проєкт ЄС з Антимонопольним комітетом України

Опубліковано 26 травня 2020 року о 11:45

Сьогодні офіційно розпочався новий проєкт Twinning* «Підтримка Антимонопольного комітету України в подальшому наближенні законодавства, процедур та правозастосування до практик ЄС у сфері антитрасту та контролю за концентраціями». Як випливає з назви, проєкт зосередиться на наближенні роботи АМКУ до кращих європейських стандартів захисту конкуренції. Він охоплюватиме низку робіт – від подальшого вдосконалення національного законодавства до внутрішніх процедур і порядку розслідувань справ у Комітеті, а також ефективного адвокатування конкуренції.

«Ми вітаємо прагнення АМКУ надалі зміцнювати конкуренцію в Україні у співпраці з європейськими партнерами і  відповідно до європейських стандартів. Це сприятиме подальшій євроінтеграції, двосторонній торгівлі і посиленню економічних зв’язків», - каже Штефан Шленінг, керівник програм співпраці ЄС в Україні.

Принцип роботи фінансованого Європейським Союзом проєкту полягає в тому, що Комітету на партнерських засадах допомагатимуть «старі» та «нові» члени ЄС. Цього разу його впроваджують Рада з конкуренції Литви,  Федеральне міністерство економіки та енергетики Німеччини й Рада з конкуренції Румунії. Для АМКУ це вже другий проєкт Twinning, в якому знову партнерами є литовські й німецькі колеги. Це дозволить забезпечити сталість та послідовність рішень і динаміку розвитку Комітету.

«Забезпечення стабільності результатів проєкту Twinning завжди є викликом для його партнерів. Початок нового проєкту слідом за попереднім дає нам можливість досягти цієї стабільності, і я радий продовжити роботу з нашими українськими колегами», - говорить Шарунас Касераускас, керівник проєкту й очільник конкурентного відомства Литви.

Завдяки попередньому проєкту Комітет впровадив нові методики, які повністю відповідають стандартам ЄС. Експерти проєкту Twinning допомогли в стратегічній трансформації АМКУ, пов’язаній із переходом від розслідування значного обсягу несуттєвих порушень конкурентного законодавства до набагато вагоміших для ринків та економіки України справ. Ключовою складовою, яка поєднує обидва проєкти, є робота над удосконаленням законодавства, що захищає конкуренцію.

«В попередньому проєкті наші колеги з Федерального міністерства економіки та енергетики Німеччини у співпраці з Конкурентним відомством Німеччини й Радою з конкуренції Литви, крім допомоги у вирішенні практичних питань та нормотворчості,  детально  проаналізували прогалини в українському конкурентному законодавстві. Сьогодні настав час ці прогалини заповнити й ми раді, що отримуємо таку фахову й потужну допомогу від наших європейських партнерів», - відзначає Голова АМКУ Юрій Терентьєв.

Спільна робота триватиме протягом двох років і передбачає тісну співпрацю фахівців чотирьох відомств у межах двосторонніх місій і навчальних обмінів.

Антимонопольний комітет висловлює глибоку вдячність Делегації ЄС в Україні за докладені зусилля з підготовки проєкту в стислі строки й можливість розпочати роботу, незважаючи на пандемію коронавірусу та пов’язані з нею обмежувальні заходи.

Додаткова інформація: Ігор Солдатенко, тел. 044 251-6232, електронна пошта: [email protected]


________________________________

*Twinning – особливий інструмент надання міжнародної технічної допомоги Європейським Союзом, який  полягає в інституційній розбудові державної установи на прикладі аналогічного відомства держави-члена ЄС.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux