Публічні закупівлі: українська і європейська практика розгляду скарг

Опубліковано 29 вересня 2020 року о 12:07

25 вересня відбувся онлайн-семінар «Розгляд скарг у сфері публічних закупівель: ключові навички для адміністративних трибуналів». У рамках заходу досвідом поділилися європейські експерти: суддя австрійського Федерального адміністративного суду Хуберт Райснер та голова технічної підтримки в Комісії ООН з прав міжнародної торгівлі Каролін Ніколас. Також спікерами вебінару стали Голова Антимонопольного комітету України Ольга Піщанська та Державна уповноважена АМКУ Ольга Нечитайло.

Під час семінару обговорили питання процесуальної справедливості у світлі основних принципів публічних закупівель. Значну увагу приділили європейським стандартам та найкращим практикам, які спрямовані на формування рівних можливостей сторін брати участь у розгляді скарг.

Ольга Піщанська підкреслила важливість заходу для Антимонопольного комітету, адже захист конкуренції у сфері державних закупівель – одне з ключових завдань АМКУ.

«Я хочу подякувати команді ЄБРР за постійну підтримку як Антимонопольного комітету в цілому, так і органу оскарження зокрема. А також за допомогу в розвитку Комітету та запровадженні змін. У нас дуже багато планів і викликів. Одне зі спільних напрацювань, яке хотілося б виділити, – впровадження онлайн-трансляцій розгляду скарг. Завдяки цьому кроку під час карантинних обмежень ми забезпечили публічність засідань і право всіх заінтересованих осіб спостерігати за  процедурою ухвалення рішень», - зазначила Голова АМКУ.

Вона висловила переконання, що співпраця з європейськими партнерами й надалі поглиблюватиметься.

«Не маю сумніву, що завдяки такій співпраці ми отримаємо потужний результат», - підкреслила Ольга Піщанська.

Каролін Ніколас докладно розповіла про механізм перегляду, який є невід’ємною частиною публічних закупівель. Розгляд скарг дозволяє виявляти та виправляти помилки та зловживання (тому підтримує ключові цілі закупівель – формування оптимального балансу ціни та якості в умовах прозорості, конкуренції, об'єктивності).

Хуберт Райснер зосередив свою доповідь на практиці отримання пояснень та доказів в межах розгляду скарг, а також особливостей судового розгляду спорів, пов’язаних з публічними закупівлями. Значна увага була приділена питанню процесуальній справедливості у таких провадженнях та забезпеченню рівних можливостей скаржника та замовника доводити свою позицію.

Ольга Нечитайло відзначила, що система публічних закупівель в Україні побудована за принципом «всі бачать все». Тобто, дотримуючись цього принципу орган оскарження приймає до уваги виключно ту доказову базу, яка розміщена в системі Prozorro.

«Унікальність України полягає в тому, що будь-яка особа може проаналізувати всю доказову базу, яку опрацьовував орган оскарження, та зрозуміти на чому ґрунтувалось рішення. Комітет рекомендує сторонам подавати через систему Prozorro додаткові письмові пояснення, як реакцію на позицію опонента. Подібна письмова комунікація дозволяє органу оскарження оперативно і ефективно опрацьовувати скарги» - зазначила Ольга Нечитайло.

Крім того, під час семінару учасники обговорили виклики, які стоять перед органом оскарження у зв’язку з обмежувальними заходами через поширення COVID-19.

Ольга Піщанська наголосила, що одним з найбільш пріоритетних проектів в порядку денному Комітету є створення системи віддаленої участі сторін у розгляді скарг. Комітетом завершується підготовка до початку реалізації пілотного проекту із забезпечення комунікації сторін з органом оскарження через мережу територіальних відділень. Також, Комітет спільно з ЄБРР та ДП «Прозорро» здійснює формування основи для запровадження віддаленої участі сторін з власних технічних засобів.

Також під час семінару було презентовано видання «Ключові знання і навички судочинства: Посібник для членів трибуналів щодо перегляду процедури проведення закупівель». Документ був розроблений Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР). А у 2020 році, у співпраці з Антимонопольним комітетом України, доповнений окремими положеннями щодо діяльності органу оскарження в Україні.

Посібник спрямований на посилення потенціалу відповідних національних органів з контролю за державними закупівлями. Охоплює такі теми, як справедливість процесу, конфлікт інтересів, докази та процедура, конфіденційна інформація, підхід до засобів правового захисту, розсуд та написання рішень. У документі можна знайти і загальні поради, і практичні приклади та рекомендації.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux