До уваги суб’єктів господарювання, які планують узяти участь у приватизації об’єктів ДП «Укрспирт»

Опубліковано 29 вересня 2020 року о 09:15

Фондом державного майна України розпочато процес приватизації об’єктів спиртової галузі.

На сьогодні ФДМУ виставлено на продаж чотири об’єкти спиртової галузі у вигляді  «окремого майна місць провадження діяльності та зберігання спирту ДП «Укрспирт» (Артеміського, Лопатинського, Немирівського та Овечацького МПД).

Станом на 28.09.2020 ще вісім об’єктів спиртової галузі  готуються до проведення приватизаційного аукціону (https://privatization.gov.ua/alcohol-industry/).

АМКУ звертає увагу покупців вказаних об’єктів на необхідність отримання дозволу на концентрацію у випадках, передбачених законодавством про захист економічної конкуренції з огляду на наступну позицію Комітету. 

Відповідно до частини другої статті 22 Закону України «Про захист економічної конкуренції» (далі – Закон) концентрацією, окрім іншого, визнається: набуття безпосередньо або через інших осіб контролю одним або кількома суб'єктами господарювання над одним або кількома суб'єктами господарювання чи частинами суб'єктів господарювання.

Відповідно до статті 1 Закону контроль – вирішальний вплив однієї чи декількох пов’язаних юридичних та/або фізичних осіб на господарську діяльність суб’єкта господарювання чи його частини, який здійснюється безпосередньо або через інших осіб, зокрема завдяки: праву володіння чи користування всіма активами чи їх значною частиною.

Відповідно до європейського законодавства, а саме: абзаців 24 і 26 пункту 1.3 розділу 2 частини В Commission Consolidated Jurisdictional Notice under Council Regulation (EC) No 139/2004 on the control of concentrations between undertakings  (2008/С 95/01) (Постанова ЄС про злиття):

  • об’єктом контролю може бути одна або декілька, а також частини компаній, які  є юридичними особами або частинами цих осіб, або активи юридичних осіб, або тільки деякі із цих активів. Набуття контролю над активами можна розглядати як концентрацію, якщо ці активи складають все або частину підприємства, тобто бізнес з присутністю на ринку до якого можна віднести ринковий оборот;
  • активи повинні включати, принаймні, ті основні елементи, які дозволять набувачу контролю над активами нарощувати присутність на ринку в економічно доцільні строки.

Згідно з описом об’єктів приватизації спиртової галузі, по яким оголошено проведення приватизаційного аукціону, вони складаються з будівель, обладнання, рухомого та іншого майна, що свідчить про те, що вони у своїй сукупності забезпечують (можуть забезпечити) здійснення господарської діяльності з виробництва спирту етилового. 

У такому випадку з точки зору конкурентного законодавства, дії покупців з придбання «окремого майна» ДП «Укрспирт» будуть кваліфікуватись відповідно до частини другої статті 22 Закону, а саме: концентрація у вигляді набуття контролю над частиною суб’єкта господарювання.

Отже, хоча стаття 20 Закону України «Про приватизацію державного і комунального майна» містить вимогу про необхідність отримання дозволу органів АМКУ на придбання у власність активів у вигляді єдиного майнового комплексу або структурного підрозділу суб’єкта господарювання, це не звільняє покупців від обов’язку дотримуватись вимог законодавства про захист економічної конкуренції під час придбання інших активів в ході приватизаційного процесу та потребуватиме отримання дозволу АМКУ у випадках перевищення порогових показників, визначених  у статті 24 Закону. 

Інформуємо, що заява про надання дозволу на концентрацію може подаватись до АМКУ як до початку конкурсної процедури, так і після, але не пізніше тридцяти днів з дати оголошення переможця, якщо інше не передбачено законом.

При цьому концентрація, яка потребує дозволу АМКУ, забороняється до надання дозволу на її здійснення.

Здійснення концентрації без дозволу, у разі якщо наявність такого дозволу необхідна, визнається порушенням законодавства про захист економічної конкуренції, за яке передбачено штрафні санкції, визначені у статті 52 Закону. 

Для АМКУ, так само як і для бізнесу, важливо вчасно оцінити необхідність отримання попереднього дозволу на концентрацію і запобігти порушенню конкурентного законодавства.

У разі виникнення питань, наявності пропозицій та зауважень із зазначеного питання просимо звертатись за телефоном 251-60-53 або на електронну пошту [email protected].



Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux