Перевірки та змови на торгах. Конкурентне відомство Польщі провело для АМКУ вебінар з обміну досвідом

Опубліковано 07 липня 2022 року о 17:08

Досвід Конкурентного відомства Польщі (UOKiK) та інших структур ЄС щодо проведення перевірок та запобігання змов на торгах: дводенний вебінар з цих питань відбувся 6-7 липня відбувся в Антимонопольному комітеті України.

У перший день учасники вебінару вивчали міжнародний досвід щодо проведення конкурентними відомствами перевірок. Про польську практику з цього питання розповіла начальниця Відділу захисту конкуренції UOKiK Анна Яновська-Купідурська. Водночас про захист електронних документів під час перевірок говорив Януш ВойціцькийСтарший експерт із картелів Генерального директорату з питань конкуренції Європейської комісії Губерт Беуве-Мері розповів про стандарти проведення перевірок.


Другого дня учасники та спікери більш детально зосередилися на протидії змовам на торгах та картелям. Зокрема, начальник Відділу запобігання змовам на торгах UOKiK Адам Круковський розповів про види змов та хто, відповідно до польського законодавства, несе за них відповідальність. Експерт окреслив обставини виникнення тендерних змов, особливості боротьби з ними та співпрацю у цьому процесі з іншими органами влади Польщі.


Адам Круковський також акцентував увагу на особливостях моніторингу тендерів, у яких використовуються кошти європейських фондів:

«Це важливий моніторинг, який з’явився у зв’язку з отриманням перших великих фінансових вливань з ЄС. Ведення такого моніторингу потрібне з огляду на інтереси замовника. У випадку виявлення змови в тендерах з коштами європейських фондів, існує високий ризик накладення так званої «коректи» на суб’єкт, який розпоряджається цими коштами. «Коректа» означає, що треба повернути європейські кошти, виділені на фінансування проєкту», – зазначає Круковський.  

До вебінару долучилися й представники Відомства  у справах споживачів і ринків Нідерландів Шарлотта Янссен та Джерард Баак. Вони розповіли про їхнє національне законодавство про конкуренцію, передумови формування картелів, методи викриття змов на торгах й картелів, шкоду цих порушень для конкуренції. Також спікери розповіли про практичні кейси з виявлення змов.

Загалом участь у вебінарі взяло більше 20-ти співробітників профільних департаментів АМКУ. Надалі вони матимуть можливість отримувати додаткові консультації з доповідачами. 

Співпраця щодо обміну досвідом надзвичайно важлива для АМКУ. Адже на шляху до членства у ЄС наша країна має привести своє законодавство та систему роботи державних органів у відповідність до практик країн Європейського союзу. 

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux