Парламент у першому читанні ухвалив за основу законопроєкт № 5431 щодо вдосконалення діяльності АМКУ

Опубліковано 13 липня 2021 року о 19:14

Верховна Рада України 245-ма голосами підтримала за основу в першому читанні Проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення діяльності Антимонопольного комітету України (реєстр. №5431).

Доповідаючи з парламентської трибуни під час розгляду законопроєкту одна з його авторів, народна депутатка Роксолана Підласа зазначила, що чинне законодавство залишає порушникам можливості для уникнення відповідальності, а сам Антимонопольний комітет України не має достатньої інституційної спроможності та фінансової автономії. Народна депутатка також зазначила, що автори законопроєкту у процесі його підготовки до другого читання врахують надані до нього зауваження.

«У ході підготовки до першого читання ми вже відпрацювали зауваження НАЗК, Держфінмоніторингу та Мін’юсту та напрацьовуємо більш досконалі формулювання, щоб уникнути неоднозначних трактувань після ухвалення законопроєкту в цілому», – повідомила народна депутатка.

Голова АМКУ Ольга Піщанська, коментуючи результати голосування, подякувала народним депутатам за підтримку цього надзвичайно важливого документу. Вона наголосила, що покладена в основу законопроєкту концепція реформи конкуренційного законодавства базується на найкращому світовому досвіді та розроблялася народними депутатами за підтримки міжнародних партнерів, зокрема – проєкту Twinning.  

«Ми в АМКУ вважаємо цей законопроєкт без перебільшення історичним. Він дає старт реформі усього конкуренційного законодавства України! Зараз навколо документу точиться багато дискусій. І ми також беремо у цих обговореннях участь, погоджуємося з окремими зауваженнями, що звучать на його адресу. У Антимонопольного комітету є власна позиція щодо окремих питань і найближчим часом ми плануємо посилити співпрацю з авторами документу, щоб ці зауваження та побажання було враховано», – зазначила голова АМКУ.

Сьогодні Представництво ЄС в Україні також звернулося до депутатів з закликом підтримати законопроєкт щодо вдосконалення діяльності Антимонопольного комітету України.  

«Це реальний шанс наблизити українське законодавство щодо конкуренції до Угоди про асоціацію. Розроблений за підтримки Європейського Союзу та США, законопроєкт може стати рішучим кроком до справедливішої, сильнішої української економіки, інтегрованої з ЄС», – наголошується у заяві Представництва ЄС в Україні.

Нагадаємо, у меморандумі з Міжнародним валютним фондом Україна зобов’язалася посилити Антимонопольний комітет України відповідно до передових міжнародних практик та прийняти закон, який забезпечить фінансову та операційну незалежність Комітету, посилить його прозорість та повноваження.


Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux