Ольга Піщанська на VIIІ Ukrainian Antitrust Forum: «Доля реформи та законопроекту 5431 зараз цілком залежить від Верховної Ради»

Опубліковано 22 березня 2023 року о 14:43

Нові стандарти відкритості Антимонопольного комітету України, поточний стан реформи відповідного законодавства, ринки, на які спрямовує увагу АМКУ, приватне правозастосування, його перспективи та інші питання обговорили під час інтерв’ю Голови АМКУ Ольги Піщанської 22 березня, яке відкрило традиційний VIIІ Ukrainian Antitrust Forum.


Представники юридичної спільноти повідомили, що проаналізували нещодавно оприлюднений Звіт АМКУ за 2022 рік та зробили висновок, що війна не завадила органу державної влади виконувати покладені на нього функції. У відповідь Ольга Піщанська наголосила, що це стало можливим завдяки героїчним діям українських захисників та об’єднанню зусиль усіх органів влади, громадян та суб’єктів господарювання.

Одне з питань, яке найбільше цікавило учасників заходу – реформування конкуренційного законодавства, зокрема перспективи ухвалення законопроекту №5431, та зміни, які діловій спільноті варто очікувати на різних етапах запланованої реформи. Голова АМКУ зазначила, що хоча через війну ухвалення ключового законопроекту у другому читанні відтермінували, однак зобов’язання України щодо вдосконалення законодавства залишаються незмінними та будуть виконані. Ольга Піщанська висловила сподівання на підтримку та подальшу співпрацю Комітету з правничою спільнотою:

«На цьому етапі доля законопроекту №5431 цілком залежить від Верховної Ради. У подальшому, коли будуть обговорюватися уже необхідні підзаконні акти, пропозиції до другого етапу реформи, знову виникне потреба у підтримці та наданні позиції від юридичної спільноти щодо усіх цих питань. І від якості цієї співпраці залежить те, як у майбутньому будуть працювати ці норми», – зазначила Голова АМКУ.

Під час обговорення питання щодо "повної юрисдикції" судів, зокрема можливості їх оцінювати обґрунтованість штрафів чи давати оцінку правильності кваліфікації порушення, голова АМКУ наголосила, що в Україні суди можуть перевіряти правильність застосування органами Комітету правових норм загалом, однак не повинні перебирати на себе непритаманні функції.

Також Ольга Піщанська детально зупинилася на питанні щодо калькуляції штрафів Комітету.

«Що важливіше для суб’єкта господарювання: знати законодавство й не порушувати його, чи точно обрахувати – який штраф він повинен буде сплатити, якщо порушить закон? Це філософське питання, водночас воно є важливим у контексті наступних змін. Адже і в законопроекті №5431, і в Державній антикорупційній стратегії уже закладено необхідність розробки критеріїв щодо визначення Комітетом штрафів, які могли б враховувати обставини розслідування, такі як тяжкість порушення, або те, чи співпрацював суб’єкт з АМКУ під час розслідування», - зазначила голова Комітету.

АМКУ постійно працює над посиленням своєї відкритості та зрозумілості, не лише для експертної спільноти чи бізнесових кіл, а й для усіх зацікавлених сторін, наголосила голова Комітету. Зокрема, за її словами, віднедавна публікуються розширені релізи щодо концентрацій, а повідомлення щодо рішень АМКУ містять роз’яснення позиції органу. Ольга Піщанська також зауважила, що додаткову низку інструментів для посилення відкритості АМКУ закладено у законопроекті №5431, зокрема, пропонується збільшити перелік обов’язкової для оприлюднення Комітетом інформації.



Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux