Ольга Піщанська для POLITICO: Україна не буде пом’якшувати правила конкуренції після завершення війни

Опубліковано 25 серпня 2022 року о 12:49

До Дня Незалежності України видання POLITICO в рамках літньої серії інтерв’ю Fair Play опублікувало інтерв’ю з головою Антимонопольного комітету України Ольгою Піщанською. Разом з журналістом П’єтро Ломбарді у третій частині інтерв’ю голова АМКУ обговорила майбутню роль конкурентного відомства у післявоєнній відбудові України та поточні зміни на ринках, спричинені війною.       

Щонайперше голова Комітету наголосила, що Україна не буде пом’якшувати правила конкуренції після закінчення війни.     

«Зараз ми чуємо багато розмов щодо необхідності пом’якшення нашого правозастосування. Однак ми повинні знайти баланс між швидким відновленням країни й нашої економіки та забезпеченням рівних умов «гри» для усіх суб’єктів. АМКУ зробить свій внесок у створення правової бази з рівними правилами для українських та іноземних інвесторів. Ніхто не зможе скористатися обставинами післявоєнної реконструкції, щоб створити монополію чи порушити правила конкуренції... Не чекайте слабкого конкурентного правозастосування у післявоєнний період», - сказала Ольга Піщанська.

При цьому вона висловила впевненість, що така жорстка позиція, не відлякає інвесторів від України. Водночас голова АМКУ анонсувала, що влада наразі розглядає «певну гнучкість правової бази», що регулюватиме відбудову країни.

«Поки рано говорити про конкретні заходи, оскільки неможливо передбачити масштаби шкоди, якої війна завдасть нашій країні та економіці. Ми працюємо над розробкою алгоритмів можливих заходів, які будемо застосовувати одразу після закінчення війни. Але уже зараз ми передбачаємо, що відновлення країни може посилити конкуренцію на ринках, які раніше були висококонцентрованими», - зазначила голова АМКУ. У якості прикладу вона навела ситуацію в енергетичному секторі, додавши, цей процес почав формуватися ще до війни.

Насамкінець Ольга Піщанська звернулася до Європейського Союзу, Федеральної торгової комісії США та інших конкурентних відомств у всьому світі зі словами подяки: «Ваша підтримка дає нам відчуття того, що ми все робимо правильно, і що ми не просто рухаємось до Європейського Союзу, але що і ЄС готовий прийняти нас», - зазначила голова АМКУ.

Нагадаємо, раніше  POLITICO опублікувало перші дві частини інтерв’ю з головою АМКУ, в якому обговорювалася конкуренційна реформа в Україні.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux