Членство у ЄС та ОЕСР, робота на цифрових ринках: АМКУ посилює співпрацю з конкурентними відомствами Північних країн

Опубліковано 25 серпня 2022 року о 17:07

Виклики та завдання, які поставила перед українським конкурентним відомством війна й допомога, необхідна АМКУ у процесі їх подолання.

Про це 25 серпня йшлося на першій онлайн-зустрічі керівництва Антимонопольного комітету України та  *представників конкурентних відомств країн Північної Європи.

У вступному слові на початку зустрічі очільниця АМКУ Ольга Піщанська подякувала колегам за підтримку Північних країн не лише у військовій та фінансовій сферах, а й щодо запровадження економічних санкцій проти росії.

Вона акцентувала увагу на тому, що наразі основне завдання Комітету - допомогти державі «вистояти на економічному фронті», забезпечити захист конкуренції на ринках пов’язаних з майбутньою відбудовою України (ринки перевезень, будівельних матеріалів, енергетики тощо) та усунення перешкод в процесі релокації бізнесу.


«У міжнародній сфері ключовими завданнями кожного органу влади в нашій країні Президент та Уряд визначили євроінтеграцію та набуття членства у Європейському союзі. Окремо АМКУ працює над отриманням статусу члена Комітету з конкуренції ОЕСР. У цьому контексті ми були б вдячні нашим партнерам, наприклад, за допомогу в організації аудиту АМКУ, що передує вступу до комітету ОЕСР. Над імплементацією європейського права ми давно і плідно працюємо з такими відомими проектами технічної допомоги як Твінінг та ЮСЕЙД», – зазначила Ольга Піщанська.


Окремо очільниця АМКУ зупинилася на потребі українського відомства в  обміні досвідом з партнерами щодо підходів та методів роботи на цифрових ринках. За її словами, наразі вони є новими для України. Водночас вона нагадала, що конкурентні відомства Північних країн ще у 2020-му підписали «Меморандум про цифрові платформи та конкуренцію на цифрових ринках» та розпочали обмінюватися досвідом й спільно працювати в цій сфері. 
«Для нас було б корисним дізнатися про результати цієї співпраці», – зазначила голова Комітету.


Своєю чергою державний уповноважений АМКУ Сергій Шершун, у контексті запропонованого посилення співпраці на цифрових ринках, запросив партнерів долучитися до проведення міжнародних воркшопів для фахівців АМКУ:

«Ми були б вдячні нашим колегам з північних конкурентних відомств, якщо їхні представники змогли б також поділитися на цих тренінгах своїм досвідом. Наприклад, розповісти про методи та підходи до викриття змов чи зловживань на цих ринках», – зазначив державний уповноважений.


У відповідь начальник Управління з міжнародного співробітництва конкурентного відомства Норвегії К’єлл Дж. Сунневаг, від імені відомств Північних країн, висловив захоплення мужністю та силою волі українців в боротьбі з агресором та окремо відзначив важливі для забезпечення стійкості економіки зусилля АМКУ. Він запевнив українських колег у тому, що партнери налаштовані на серйозне посилення співпраці та готові надавати Україні необхідну підтримку у процесі євроінтеграції й здобуття членства в Комітеті з конкуренції ОЕСР.


Довідково*: Північні або Нордичні країни (Norden) – поняття що включає в себе Данію, Норвегію, Швецію та Фінляндію, Ісландію, а також Ґренландію і Фарерські острови які є частиною Королівства Данії. Країни співпрацюють на основі Гельсінської угоди та, попри певні відмінності, поділяють нордичну модель економіки та соціальної структури.


Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux